Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Πατάτες με... σίδηρο κατά της αναιμίας

01/02/2013 Ένας νέος τρόπος για τον εμπλουτισμό της πατάτας με σίδηρο ...
Πατάτες με... σίδηρο κατά της αναιμίας
αναπτύχθηκε από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Nottingham Trent.
Ο εμπλουτισμός γίνεται από σωματίδια μηχανικής που τα αποκαλούν «νανο-σκουριά» και η οποία μπορεί να αναλύεται σε σίδηρο και να απορροφάται από την καλλιέργεια.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας εκτιμά ότι η αναιμία επηρεάζει σχεδόν το 1/4 του παγκόσμιου πληθυσμού, με το ήμισυ των περιπτώσεων να προκαλούνται από τη σιδηροπενική αναιμία. Εκτιμάται ότι το πρόβλημα μειώνεται από πλούσια σε σίδηρο τρόφιμα που όμως γίνονται ολοένα και πιο ακριβά.

Οι ερευνητές μπόρεσαν να εμπλουτίσουν τις πατάτες με σίδηρο χρησιμοποιώντας μια επικάλυψη με νανο-σωματίδια σκουριάς ένα καινοτόμο τέχνασμα που επιτρέπει στο φυτό να απορροφήσει τα σωματίδια στις ρίζες του.

Επιπλέον οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η πρόσληψη σιδήρου από την κατανάλωση τροφίμων θα μπορούσε να είναι σημαντικά υψηλότερη ποσότητα από ό, τι μέσω σχετικών συμπληρωμάτων.

Ο Δρ Γκάρεθ Κέιβ, ερευνητής και ειδικός στους τομείς των νανοεπιστημών και των τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Nottingham Trent, δήλωσε σχετικά: «Εκτός από το επιπλέον σίδηρο, έχουμε βρει τρόπο οι πατάτες να διατηρούν όλα τα θρεπτικά τους τυπικά στοιχεία. Αυτή η εναλλακτική λύση είναι πολύ φθηνότερη από τα δισκία βιταμινών, και θα μπορούσαμε να διευρύνουμε τις δοκιμές μας και για άλλα στοιχεία, όπως το ασβέστιο και το σελήνιο».

Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν οι πατάτες αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό και απέδωσαν περισσότερα από ακατέργαστες καλλιέργειες. Τώρα με βάση αυτή την έρευνα θα συνεργαστούν με το Συμβούλιο Πατάτας και με τη χρηματοδότηση από το Συμβούλιο Έρευνας Βιοτεχνολογίας και Βιολογικών Επιστημών, θα γίνει προσπάθεια να επεκταθούν τα αποτελέσματα των ερευνών.
Πηγή: http://greekfood.tv

Δεν υπάρχουν σχόλια: