Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Φτιάξτε μόνοι σας αντιμικροβιακό υγρό για τα χέρια

Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2013

Πως μπορούμε να παρασκευάσουμε ένα τέτοιο υγρό γρήγορα, εύκολα και οικονομικά;
Θα χρειαστείτε:
⅔ κούπας οινόπνευμα 95°
⅓ κούπας gel αλόης
8-10 σταγόνες αιθέριο έλαιο (tea tree, λεβάντα, μέντα ή άλλο)
Δοχείο από υγρό σαπούνι με αντλία
Αναμιγνύετε τα υγρά με τη σειρά που αναφέρονται σε ένα μπωλ και στη συνέχεια,
με ένα χωνί, το μεταφέρετε στο δοχείο με την αντλία. Βιδώστε την αντλία επάνω στη φιάλη και είστε έτοιμοι.

Πώς λειτουργεί;
Η δραστική ουσία σε αυτή τη συνταγή απολυμαντικού χεριών είναι η αλκοόλη, δηλαδή το οινόπνευμα, η οποία πρέπει να καταλαμβάνει τουλάχιστον το 60% του προϊόντος, ώστε να είναι αποτελεσματικό το απολυμαντικό.
Εκτός από την προσθήκη αρώματος στο απολυμαντικό χεριών σας, το αιθέριο έλαιο που θα επιλέξετε θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα μικρόβια.
Για παράδειγμα, το θυμάρι, το tea tree και το γαρύφαλλο έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Εάν χρησιμοποιείτε αντιμικροβιακά αιθέρια έλαια, χρησιμοποιήστε μια ή δύο σταγόνες το πολύ, δεδομένου ότι τα έλαια αυτά τείνουν να είναι πολύ ισχυρά και ερεθιστικά για το δέρμα.
Άλλα αιθέρια έλαια, όπως η λεβάντα ή το χαμομήλι, έχουν και καλλυντικές ιδιότητες.
Για το gel αλόης δε χρειάζεται να πούμε πολλά πράγματα.

Η αλόη περιέχει 96% νερό και στο υπόλοιπο 4% βρίσκονται τα θαυματουργά συστατικά της. Όταν τα φύλλα της για κάποιο λόγο “τραυματιστούν”, τα συστατικά της βοηθούν να θεραπευτεί άμεσα το τραυματισμένο μέρος. Τα ίδια συστατικά προστατεύουν το φυτό από βακτήρια και μύκητες. Τα φύλλα της αλόης περιέχουν ένα είδος gel το οποίο, αφού συλλεχθεί, περνά από τη διαδικασία της παστερίωσης και δίνει τον υγρό χυμό που μπορούμε να πιούμε ή να χρησιμοποιήσουμε σε κρέμες και lotion. Η αγνή γέλη αλόης αποτελείται κυρίως από νερό και πολυσακχαρίτες (πηκτίνες, ημι-κυτταρίνες, γλυκομαννάνη, acemannan και παράγωγά μαννόζης). Επίσης περιέχει αμινοξέα, λιπίδια, στερόλες (Lupeol, καμπεστερόλη και β-σιτοστερόλη), ταννίνες και ένζυμα. Ο χυμός της, σε εσωτερική λήψη, θεραπεύει τα πεπτικά έλκη και βοηθά στη θεραπεία της νόσου του Crohn, χάρις στην επουλωτική της ικανότητα. Σε μικρές δόσεις είναι τονωτική για το στομάχι, ενώ σε μεγάλες δόσεις λειτουργεί ως καθαρτικό και έμμεσα ως εμμηναγωγό και ανθελμινθικό. Επιταχύνει το μεταβολισμό των κυττάρων και με αυτό τον τρόπο βοηθά στην αποτοξίνωση. Οι πολυσακχαρίτες που βρίσκονται στο gel της αλόης, ενεργοποιούν τα λεμφοκύτταρα με αποτέλεσμα την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Σε εξωτερική χρήση, το gel ή το λάδι της αλόης βοηθά το δέρμα, αυξάνοντας την παραγωγή του κολλαγόνου. Η φρέσκια γέλη της παραδοσιακά χρησιμοποιείται κατευθείαν πάνω σε πληγές και εγκαύματα και αυτό επειδή προωθεί την επούλωση, με την άμεση τόνωση της δραστηριότητας των ινοβλαστών. Η ενεργοποίηση των ινοβλαστών από τη γέλη, έχει αναφερθεί ότι αυξάνει τόσο το κολλαγόνο όσο και τη βιοσύνθεση πρωτεογλυκανών παροτρύνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την επιδιόρθωση των ιστών. Εν συντομία, επιταχύνει την επούλωση πληγών μέχρι και 5 φορές και απορροφάται 7 φορές πιό γρήγορα και βαθύτερα από ότι το νερό, διαπερνώντας όλες τις στοιβάδες του δέρματος. Μειώνει τις φλογώσεις και το κάψιμο που προέρχεται από την ηλιακή ακτινοβολία. Η υδατική της ικανότητα επουλώνει γρήγορα το κατεστραμμένο δέρμα ακριβώς όπως το φυτό δρα στα δικά του φύλλα. Επίσης είναι ιδανική για την περιποίηση και την πρόληψη δημιουργίας ουλών στην ακμή.

Η αλόη σταματάει την ουλίτιδα μέσα σε 1 εβδομάδα, όταν χρησιμοποιείται σε οδοντόκρεμα, διορθώνει προβλήματα στα ούλα και προλαμβάνει της ασθένεια περιοδοντίτιδα, ειδικά με οδοντόκρεμα που εκτός από αλόη περιέχει και πρόπολη. Έχει αντισηπτική δράση σε μικρά κοψίματα και βοηθά στη γρήγορη επούλωση τους.

Από το vatopaidi

Δεν υπάρχουν σχόλια: