Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Η πιο φθηνή συνταγή

Αν μπαίνοντας στο ΣΜ δεν ξέρεις με πόσο λογαριασμό θα βγεις, κάτι δεν έχεις κάνει σωστά ή έχασες τη λίστα. Δεν αρκεί όμως να αγοράζεις φθηνά αλλά και με μέτρο. Θα πρέπει όλα αυτά που αγοράζεις να συνδυάζονται σωστά και αποδοτικά. Το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι τέτοιο που να μην πετάς τίποτε. Τέρμα οι αγορές χωρίς πρόγραμμα, τέρμα το αυθόρμητο γέμισμα του καλαθιού, δεν μιλάω για καρότσι βέβαια, αυτό το ξεχάσαμε από καιρό. Αν και το άδειο καρότσι, εμπεριέχει και μια μορφή σιωπηρής διαμαρτηρίας. Άλλοι το παρατάνε γεμάτο μπροστά στο ταμείο και φεύγουν, σαν να λένε, να αυτά ήθελα να πάρω, αλλά με την τόση ακρίβεια και τις πολλές αναπροσαρμογές των τιμών, δεν έχω να τα πληρώσω. 
Στο θέμα μας όμως, προτείνω να βρείτε και να μου στείλετε την πιο φθηνή συνταγή που θα μπορούσε κάποιος να μαγειρέψει ή να προετοιμάσει για δύο άτομα χωρίς να τα ακουμπήσει χοντρά στο ΣΜ. 
Μια αξιοπρεπή λύση κόντρα στην ακρίβεια. Ενάντια στα αυθόρμητα ψώνια και τις πολλές θερμίδες. Μια συνταγή κοστολογημένη και δοσμένη σωστά. Βαρέθηκα να βλέπω και να ακούω για συνταγές φαγητών που δεν τρώγονται, αλλά τελικά βλέπονται μόνο. Δεν με ενδιαφέρει η παρουσία στο πιάτο αλλά η ουσία. Άσε τους γκουρμέ να τρώνε με τα μάτια. Ας φτιάξουμε ένα κατάλογο με ιδέες και συνταγές καθημερινές.


Καλή μας όρεξη

5 σχόλια:

Μιχάλης Κάρος είπε...

Η πιο φθηνή συνταγή που ξέρω είναι πατάτες ριγανάτες. τις κόβουμε κιδωνάτες και τις βάζουμε να βράσουν με νερό μέχρι να τις σκεπάζει. Ρίχνουμε λάδι, ρίγανη, σκόρδο ψιλοκομένο, πιπέρι και αλάτι. αφού βράσουν καλά στο τέλος, ρίχνουμε το χυμό από ένα λεμόνι.

Μιχάλης Κάρος είπε...

Την παραπάνω συνταγή δοκιμάστε την και στο φούρνο.(χωρίς το νερό βέβαια).

Μιχάλης Κάρος είπε...

Βάλτε λάδι σε ένα σκεύος που χωράει τουλάχιστον 5 φλυτζάνια νερό. τρίψτε κρεμμύδι, σκόρδο, κόψτε ντομάτα, πιπεριά και μανιτάρια σε κυβάκια σοτάρετε μέχρι να μαραθούν και ρίξτε ένα φλιτζάνι ρύζι. όταν κιτρινίσει ρίξτε 3 φλιτζάνια νερό, αλάτι, πιπέρι και λίγο κάρυ και αφήστε το να βράσει μέχρι να σωθεί το νερό.

Μιχάλης Κάρος είπε...

Σας έχω μια φθηνή συνταγή για αφράτη πίστα, θα χρειασθείτε:
500 γρ αλεύρι
1 κσ ζάχαρη
1 κγ αλάτι
1 κσ λάδι
280 γρ νερό
~8 γρ μαγιά
ζυμώνετε και της δίνετε το σχήμα και το πάχος που θέλετε, την αφήνετε σε ζεστό μέρος έως 50 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά για να φουσκώσει. Αυτά για τη βάση που μπορείτε να τη χωρίσετε και σε 2 μπάλες, ανάλογα με το μέγεθος της βάσης που θέλετε να φτιάξετε.
Η γέμιση είναι δική σας επιλογή βέβαια.

Μιχάλης Κάρος είπε...

Και μια σουπίτσα με λαχανικά εποχής..
θα χρειασθούμε:
ότι βρούμε στο ψυγείο μας από λαχανικά και 1/2 πακέτο κριθαράκι ψιλό.
χοντροκόβουμε το κρεμύδι, μισή τομάτα, πιπεριά, κολοκυθάκι,κλπ την υπόλοιπη τομάτα την περνάμε στο τρίφτη. Ρίχνουμε λάδι στην κατσαρόλα καθώς και όλα τα λαχανικά. πιπέρι και αλάτι κατά βούληση. Νερό ανάλογα πόσο πηχτή θέλουμε τη σούπα μας. τ' αφήνουμε να μισοβράσουν και ρίχνουμε το κριθαράκι, σε 5 λεπτά το κλείνουμε και το αφήνουμε να τραβήξει. Το σερβίρουμε ζεστό...καλή όρεξη...