Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΚΑΤΟΣΤΑΡΙΚΟ

Μου εστάλει από άγνωστο

Έχω στην τσέπη μου ένα χαρτονόμισμα των 100€. Δεν χρωστάω σε κανέναν και λογικά δεν θα χρειαστεί να το ξοδέψω τους επόμενους μήνες. Μπορεί να με βοηθήσει κανένας να μου πει τι να το κάνω?...

Είμαι ανάμεσα σε 2 επιλογές:
1) Να το κρατήσω στην τσέπη μου μέχρι να το χρειαστώ?
2) Να το καταθέσω σε κάποια τράπεζα να μου το κρατάει ασφαλές όσο καιρό δεν θα το χρειάζομαι και να πάρω και τόκο 0,75% δηλαδή να κερδίσω 0,75€ σε ένα χρόνο για τα 100€ μου??

Είναι αλήθεια ότι οι τράπεζες για κάθε χαρτονόμισμα των 100€ που τους καταθέτεις μπορούν να δώσουν δάνειο μέχρι 900€ σε κάποιον άλλο που θα το ζητήσει?
(Εάν όλο το κεφάλαιο της τράπεζας είναι 1.000.000€ τότε βάση νόμου πρέπει να έχει στο χρηματοκιβώτιο της μόνο 100.000€ σε ρευστό-τυπωμένα χαρτονομίσματα. Τα υπόλοιπα 900,000 είναι απλά νούμερα σε ένα υπολογιστή, επιταγές, και οτιδήποτε άλλο χαρτί εκτός από χαρτονομίσματα)
Για να δούμε τι μπορεί να γίνει αφού τους καταθέσω το χαρτονόμισμα των 100€:
1) Να το κρατήσουν 1 χρόνο στο χρηματοκιβώτιο τους χωρίς να το δανείσουν σε κανέναν και να μου το επιστρέψουν μετά από ένα χρόνο μαζί με τον τόκο δηλαδή 100.75€. Τότε ποιος θα πληρώσει το ενοίκιο της τράπεζας, το μισθό των υπαλλήλων, τη ΔΕΗ, Τον ΟΤΕ κτλ; και φυσικά πού θα βρει το 0,75€ να μου δώσει μετά από ένα χρόνο;
2) Να το κρατήσουν 1 χρόνο στο χρηματοκιβώτιο τους αλλά να βρουν κάποιον να του δώσουν ένα δάνειο μέχρι το ποσό που τους επιτρέπει ο νόμος για αυτά τα 100€.....δηλαδή να δανείσουν σε κάποιον 900€(αυτά τα 900€ δεν θα είναι απαραίτητα χαρτονομίσματα αλλά μια επιταγή).

Με τι ποσοστό όμως θα δανείσουν αυτά τα 900€(επιταγή - σπάνια χαρτονομίσματα); Με μια ματιά που έριξα στα σημερινά επιτόκια δανείων ξεκινάνε από:
-5,5% για στεγαστικά δάνεια
-10-11% για επισκευαστικά, καταναλωτικά, προσωπικά δάνεια
-16% για πιστωτικές κάρτες

Έστω ότι η τράπεζα δώσει αυτά τα 900€ σε κάποιον με στεγαστικό δάνειο για ένα χρόνο με 5,5% τόκο. Τότε μετά από ένα χρόνο η τράπεζα θα εισπράξει 949,50€. Το κέρδος της θα είναι 949,50-900-0,75=48,75€
Έστω ότι η τράπεζα δώσει αυτά τα 900€ σε κάποιον με προσωπικό δάνειο για ένα χρόνο με 10% τόκο. Τότε μετά από ένα χρόνο η τράπεζα θα εισπράξει 990,00€. Το κέρδος της θα είναι 990,00-900-0,75=89,25€
Έστω ότι η τράπεζα δώσει- πιστώσει με αυτά τα 900€ την πιστωτική κάποιου με τόκο 16%. Τότε μετά από ένα χρόνο η τράπεζα θα εισπράξει 1044,00€. Το κέρδος της θα είναι 1044-900-0,75=143,25€

Βέβαια από τα προηγούμενα κέρδη πρέπει να αφαιρέσουμε τα λειτουργικά έξοδα της τράπεζας (Μισθοί, ενοίκια, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κτλ κτλ) που αντιστοιχούν μόνο στον δανεισμό (οι τράπεζες κερδίζουν καθημερινά ~1.5€ για κάθε μεταφορά χρημάτων, 0,5€ έως 1,00€ προμήθεια για κάθε εξόφληση λογαριασμού ΔΕΚΟ, όπως και από κάθε άλλη "εξυπηρέτηση" με προμήθεια μας κάνουν καθημερινά)
Επίσης πρέπει να προσθέσουμε τα πάγια έξοδα που χρεώνει η τράπεζα για την έκδοση-εκταμίευση του δανείου.
Έτσι ας υποθέσουμε (πολύ χαριστικά) ότι τα λειτουργικά έξοδα της τράπεζας που αντιστοιχούν στο συγκεκριμένο δάνειο ισοδυναμούν με τα πάγια έξοδα έκδοσης-εκταμίευσης του δανείου μπορούμε να υπολογίσουμε τι κερδίζει:

Άρα η τράπεζα μπορεί να κερδίσει από 48,75€ έως 143,25€ για κάθε χαρτονόμισμα των 100€ που θα τους δώσω για ένα χρόνο.
Φτάνει κάποιος να τους δίνει ένα χαρτονόμισμα των 100€ και αυτοί να φροντίζουν να βρίσκουν ΘΥΜΑΤΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΝ ΔΑΝΕΙΑ.
Τι μορφή όμως θα έχει αυτό το κέρδος των 48,75€ έως 143,25€; Σωστά μαντέψατε.......Ευρώ σε Χαρτονομίσματα. Οι πολίτες έχουν μόνο ευρώ-χαρτονομίσματα.
Όσο καταθέτουμε και δανειζόμαστε τόσο θα εξαφανίζονται τα ευρώ-χαρτονομίσματα-ρευστό από την αγορά.
Αυτά τα λεφτά που δανειστήκαμε τα 110δις € ήταν χαρτονομίσματα; επιταγή; ή κάποιο νούμερο σε ένα computer;
Με το ρυθμό που μας αναγκάζουν να δανειζόμαστε από τις τράπεζες να μεγαλώνει.........παράλληλα μεγαλώνει και ο ρυθμός των ευρω-χαρτονομισμάτων που φεύγουν από ελληνικά χέρια.
Όταν εξαφανιστούν όλα τα ευρω-χαρτονομίσματα από τα χέρια των Ελλήνων με τι θα ξεχρεώσουμε τα δάνειά μας;
Τότε λογικά θα μας πετάξουν εκτός της ζώνης ευρώ με μια μεγαλοπρεπέστατη χρεωκοπία αλλά χωρίς αυτή η χρεοκοπία να έχει επίπτωση στην ισοτιμία του ευρώ.
Θα μας ξαναξεφτιλίσουν, θα μας επιστρέψουν την δραχμούλα υποτιμημένη και εξευτελισμένη και άντε να ξεπληρώσεις τότε 110δις ευρώ με υποτιμημένες δραχμές
Ο χρόνος κυλάει υπέρ τους.... άλλωστε δεν θέλουν να ξεφορτωθούν μόνο την Ελλάδα..... Ισπανία και Πορτογαλία είναι οι επόμενοι με ακόμα περισσότερα ευρω-χαρτονομίσματα στα χέρια τους.
Πρέπει και αυτές οι δύο χώρες να εξαθλιωθούν όπως η Ελλάδα ώστε να είναι και οι 3 αδύναμες στην ταυτόχρονη ομαδική αποπομπή τους από την ζώνη του ευρώ.

Θα επιζήσουμε (..κατά την γνώμη μου πάντα...) όσο θα έχουμε ευρώ-χαρτονομίσματα στα χέρια μας.
Τα ευρώ-χαρτονομίσματα θα έχουν πάντα αξία όσο υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση, άσχετα αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει.
Τα ευρώ-χαρτονομίσματα είναι τα ίδια με αυτά του Γερμανού που κάνει και θα κάνει πάντα τις αγορές του
ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ...... ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΞΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙ


Εγώ έχω ένα χαρτονόμισμα των 100€ στην τσέπη μου που δεν θα το χρειαστώ τον επόμενο χρόνο. Τα 0.75€ του τόκου δεν φτάνουν ούτε για εισιτήριο λεωφορείου να πάω στην τράπεζα.
Αν τους το δώσω σε ένα χρόνο κάποιος άλλος Έλληνας θα τους χρωστάει επιπλέον 48,75€ έως 143,25€.
Αυτός ο Έλληνας μπορεί να είναι κάποιος φίλος μου ή συγγενής μου.
Τελικά στην τράπεζα δεν το δίνω.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΒΟΗΘΗΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ - ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΟΝΑΤΙΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΧΡΕΗ
ΑΝ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΝΑ ΞΕΧΡΕΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΜΑΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΛΗΣΤΡΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΟΚΙΑ
ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΠΑΤΑΛΕΣ. ΦΤΑΝΟΥΝ ΠΙΑ ΤΑ ΛΑΘΗ.
Υ.Γ. Τα φτηνά εργατικά χέρια της Κίνας άρχισαν να γίνονται ακριβά. Η Κίνα είναι μακριά και κοστίζει επιπλέον χρήματα και χρόνο σε μεταφορικά.
Μια εξαθλιωμένη ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΥΛΗ οικονομικά Νότια Ευρώπη με φτηνά εργατικά χέρια θα ήταν ο παράδεισος για κάθε Βορειοευρωπαϊκή χώρα που αναζητά μειωμένα κόστη παραγωγής για τα προϊόντα τους."

Δεν υπάρχουν σχόλια: