Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Οι ανεμιστήρες διώχνουν τα κουνούπια!

Οι ανεμιστήρες διώχνουν τα κουνούπια!
Σήμερα, 07:12
Αν δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις χημικά, σε ενοχλούν τα «φιδάκια» και δεν αντέχεις τη μυρωδιά των αντικουνουπικών, τότε η λύση είναι μία: όπως γράφουν οι New York Times, ο αέρας είναι πολύ αποτελεσματικός στην απώθηση των κουνουπιών και άλλων εντόμων.
 
Καθώς ο ανεμιστήρας δημιουργεί γύρω του ένα κύμα αέρα, αυτός εμποδίζει τα έντομα να μας πλησιάσουν. Υπάρχει όμως ακόμα μία επιστημονική εξήγηση: ο αέρας διαλύει και διαχέει γύρω μας το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε, ενώ ταυτόχρονα μας δροσίζει.
 
Πώς μπορεί αυτό να δρα απωθητικά για τα κουνούπια; Είναι τεκμηριωμένο ότι το διοξείδιο του άνθρακα αποτελεί μία από τις κύριες ουσίες που προσλεκύουν τα κουνούπια, το ίδιο και ο ιδρώτας, το γαλακτικό οξύ και η θερμότητα που αναδίδει το σώμα όταν ιδρώνουμε. Ο ανεμιστήρας όμως ελαττώνει τις συγκεντρώσεις του διοξειδίου του άνθρακα, του γαλακτικού οξέος και των υπολοίπων, με αποτέλεσμα τα κουνούπια να μένουν μακριά.
 
Σε μια μελέτη, εντομολόγοι από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μichigan πραγματοποίησαν πείραμα με διοξείδιο του άνθρακα κατά τη διάρκεια του οποίου διαπίστωσαν πως όσο περισσότερο απελευθέρωναν σε μια «παγίδα» για κουνούπια, τόσο περισσότερα έντομα μαζεύονταν εκεί. Όταν όμως άρχισαν να δοκιμάζουν ανεμιστήρες σε διάφορες ταχύτητες, τα κουνούπια έμεναν μακριά και αυτό ήταν ανεξάρτητο από την ταχύτητα περιστροφής του ανεμιστήρα.
Πηγή: onair24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: