Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Οι επιπτώσεις της νικοτίνης στον οργανισμό


Οι επιπτώσεις της νικοτίνης στον οργανισμό
Πεννυ Mπουλουτζα
Σε έξι ώρες η παροδική αύξηση της καρδιακής συχνότητας και της αρτηριακής πίεσης αρχίζει να επανέρχεται στις αρχικές τιμές.
- Σε 48 ώρες δεν υπάρχει πλέον νικοτίνη στο σώμα.
- Στους 3 - 9 μήνες η πνευμονική λειτουργία αυξάνεται έως και 10%.
- Στα πέντε χρόνια ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής μειώνεται στο μισό του κινδύνου που διατρέχει ένας μη καπνιστής και σε δέκα χρόνια «πέφτει» στα ίδια επίπεδα.
Τα ευεγερτικά αποτελέσματα της διακοπής του καπνίσματος είναι αναμφισβήτητα. Αρκεί κανείς να καταφέρει να «αντέξει» τον πρώτο μήνα τα στερητικά συμπτώματα, ειδικότερα τον πονοκέφαλο, τη δυσκολία συγκέντρωσης, την ευερεθιστότητα, τις διαταραχές ύπνου, το έντονο άγχος. Αυτά οφείλονται κυρίως στην έλλειψη νικοτίνης, μία από τις 4.000 διαφορετικές ουσίες που έχουν ανιχνευθεί, η οποία μπορεί να μην είναι καρκινογόνος, είναι όμως άκρως εθιστική.
Οπως εξηγεί στην «Κ» η υπεύθυνη του Ιατρείου Διακοπής του Καπνίσματος στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, λέκτορας πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Παρασκευή Κατσαούνου, η εισπνοή της νικοτίνης μέσω του αίματος μεταφέρεται στον εγκέφαλο και συνδέεται με τους ειδικούς υποδοχείς νικοτίνης. Αυτοί βρίσκονται κοντά σε κέντρα του εγκεφάλου που έχουν να κάνουν με την ηδονή και το αίσθημα επιβράβευσης. Οταν κάποιος σταματάει το κάπνισμα στερείται αυτόματα αυτών των αισθημάτων και παράλληλα αρχίζει να βιώνει στερητικά συμπτώματα τα οποία συνήθως διαρκούν 3 - 5 εβδομάδες. Η έντασή τους σχετίζεται με την ποσότητα των τσιγάρων που κατανάλωνε ο πρώην καπνιστής. Ο λόγος είναι απλός. «Οσο περισσότερο καπνίζει ένα άτομο τόσο αυξάνονται οι υποδοχείς της νικοτίνης. Μετά τη διακοπή του καπνίσματος απαιτείται χρόνος για να μειωθούν ξανά. Αυτοί πάντα «θυμούνται», απλά η μνήμη αμβλύνεται», σημειώνει η κ. Κατσαούνου.
Αλλη μία επίπτωση της νικοτίνης στον οργανισμό αφορά τη δράση της στα αγγεία. Σύμφωνα με την κ. Κατσαούνου, η νικοτίνη είναι αγγειοσυσπαστική ουσία, που σημαίνει ότι όταν καπνίζουμε η διάμετρος στα αγγεία μειώνεται. Με τη διακοπή του καπνίσματος διαστέλλονται ξανά τα αγγεία. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που εκδηλώνεται πονοκέφαλος στο άτομο που σταματάει το τσιγάρο. Εξαιτίας της διαστολής των αγγείων επανέρχεται και η φυσιολογική θερμοκρασία στα άκρα.
Πηγη:  http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: