Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη σήμανση των αυγών και τις κλωβοστοιχίες.
Στη σημερινή καταναλωτική εποχή, η πληροφορία που αναγράφεται σε ένα προϊόν αποτελεί την κύρια και ίσως, την πιο εύκολα προσβάσιμη πηγή πληροφόρησης του καταναλωτή για το προϊόν που θα αγοράσει.
Σε αυτή τη διαδικασία αγοράς τα αυγά δεν αποτελούν εξαίρεση.
Τα αυγά φέρουν σφραγίδα με κωδικό ο οποίος αποτελείται από 4 τμήματα,
Πρώτο τμήμα: μονοψήφιος αριθμός, που αντιστοιχεί στον τρόπο εκτροφής
Με 4 διαφορετικούς αριθμούς επισημαίνονται οι 4 τύποι-τρόποι εκτροφής
0 Βιολογικής γεωργίας
1 Ελευθέρας βοσκής
2 Αχυρώνα (παραδοσιακό κοτέτσι)
3 Κλωβοστοιχία (παραγωγή μέσα σε κλωβούς)
Δεύτερο τμήμα : χώρα παραγωγής, π.χ. EL = Ελλάδα
Τρίτο τμήμα : κωδικός του παραγωγού ή και μονάδα εκτροφής
Τέταρτο τμήμα : Κωδικός μονάδας παραγωγής
Η πώληση αυγών που προέρχονται από κλωβοστοιχίες, μικρά, στενάχωρα κλουβιά που βάρβαρα για τα ζώα, θα απαγορευτεί από τον Ιανουάριο του 2012 όπως είχε προγραμματιστεί, και οι χώρες που δεν συμμορφώνονται θα αντιμετωπίζουν κυρώσεις, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εμείς μπορούμε να επιλέγουμε αυγά με μικρό αριθμό, και έτσι να πιέζουμε στην κατάργηση τους.
Στο σύντομο άρθρο θα δούμε πώς μπορούμε να ξέρουμε τι αυγά πρόκειται να αγοράσουμε και να φάμε.
Στη σημερινή καταναλωτική εποχή, η πληροφορία που αναγράφεται σε ένα προϊόν αποτελεί την κύρια και ίσως, την πιο εύκολα προσβάσιμη πηγή πληροφόρησης του καταναλωτή για το προϊόν που θα αγοράσει.
Σε αυτή τη διαδικασία αγοράς τα αυγά δεν αποτελούν εξαίρεση.
Τα αυγά φέρουν σφραγίδα με κωδικό ο οποίος αποτελείται από 4 τμήματα,
Πρώτο τμήμα: μονοψήφιος αριθμός, που αντιστοιχεί στον τρόπο εκτροφής
Με 4 διαφορετικούς αριθμούς επισημαίνονται οι 4 τύποι-τρόποι εκτροφής
0 Βιολογικής γεωργίας
1 Ελευθέρας βοσκής
2 Αχυρώνα (παραδοσιακό κοτέτσι)
3 Κλωβοστοιχία (παραγωγή μέσα σε κλωβούς)
Δεύτερο τμήμα : χώρα παραγωγής, π.χ. EL = Ελλάδα
Τρίτο τμήμα : κωδικός του παραγωγού ή και μονάδα εκτροφής
Τέταρτο τμήμα : Κωδικός μονάδας παραγωγής
Η πώληση αυγών που προέρχονται από κλωβοστοιχίες, μικρά, στενάχωρα κλουβιά που βάρβαρα για τα ζώα, θα απαγορευτεί από τον Ιανουάριο του 2012 όπως είχε προγραμματιστεί, και οι χώρες που δεν συμμορφώνονται θα αντιμετωπίζουν κυρώσεις, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εμείς μπορούμε να επιλέγουμε αυγά με μικρό αριθμό, και έτσι να πιέζουμε στην κατάργηση τους.
Στο σύντομο άρθρο θα δούμε πώς μπορούμε να ξέρουμε τι αυγά πρόκειται να αγοράσουμε και να φάμε.
Όλα τα αυγά, έχουν επάνω τους έναν ειδικό κωδικό, ο οποίος αποτελεί και την ταυτότητά τους. Ένα τέτοιο παράδειγμα κωδικού είναι: 1EL0300102354.
Ο πρώτος αριθμός μπορεί να είναι 0 ή 1 ή 2 ή 3.
- Αν είναι 0, πρόκειται για βιολογικό αυγό. Δηλαδή η κότα δεν έχει πάρει "φάρμακα" και μεγάλωσε εντελώς φυσιολογικά.
- Αν είναι 1, πρόκειται για αυγό που "παράχθηκε" από κότα ελευθέρας βοσκής.
- Αν είναι 2, πρόκειται για αυγό που "παράχθηκε" από κότα μεγαλωμένη σε κοτέτσι.
- Αν είναι 3, πρόκειται για αυγό που "παράχθηκε" από κότα μεγαλωμένη σε κλωβοστοιχία - κλωβούς. Η κλωβοστοιχία είναι μία σειρά από κλουβιά, που έχει μέσα τους έγκλειστες τις κότες, που το μόνο που κάνουν είναι να τρώνε, να αφοδεύουν, να κοιμούνται και να "παράγουν" αυγά. Εδώ να ξέρετε πως όσο μικρότερος ο αριθμός, τόσο καλύτερα...
Στα επόμενα δύο γράμματα, (στο παράδειγμα το EL).
- Τα δύο γράμματα υποδηλώνουν τη χώρα προέλευσης. Το EL σημαίνει Ελλάδα. Οπότε φυσικά, θα πρέπει να το προτιμάμε.
- Τα επόμενα σύμβολα δεν ενδιαφέρουν και ιδιαίτερα. Απεικονίζουν τη μονάδα παραγωγής, το θάλαμο παραγωγής και τον κωδικό παρτίδας.
Επιλογή: Κούλα Β.
Τα αυγά κατά μέγεθος ταξινομούνται ως εξής:
S - μικρό, που ζυγίζουν λιγότερο από 53γρ
S - μικρό, που ζυγίζουν λιγότερο από 53γρ
M - μεσαίο βάρος 53-63γρ.
L - μεγάλο, βάρους 63-73γρ.
XL - πολύ μεγάλο, που ζυγίζουν περισσότερο από 73γρ.
Στα καταστήματα, όλα τα αβγά πρέπει να είναι συσκευασμένα. Υποχρεωτικά, τόσο στις μεγάλες όσο και στις μικρές συσκευασίες, πρέπει να φέρουν, στην εξωτερική όψη, τις προβλεπόμενες ενδείξεις, δηλαδή:
- Τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου.
- Την κατηγορία ποιότητας και βάρους.
- Τον αριθμό αβγών, που περιέχει η συσκευασία.
- Την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες, μετά την ημερομηνία ωοτοκίας).
- Η ένδειξη EXTRA σημαίνει ότι τα αβγά είναι το πολύ 9 ημερών από την ωοτοκία. Επιτρέπεται, κατ' εξαίρεση, η πώληση αβγών χύμα, απευθείας από τον παραγωγό, σε μικρές ποσότητες, στις λαϊκές αγορές, μετά από άδεια των αρμοδίων αρχών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου