Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Χάνεται το λίπος της κοιλιάς...;;;


Πως (δεν) χάνεται το λίπος της κοιλιάς

Όποιος έχει παρακολουθήσει τις τηλεοπτικές διαφημίσεις τις μεταμεσονύκτιες ειδικά ώρες ή έχει συντονιστεί σε ένα από τα πολλά κανάλια τηλε-πωλήσεων, θα μείνει με την εντύπωση ότι η τεχνολογία τα τελευταία χρόνια έχει αποκλειστικά στραφεί στην αντιμετώπιση του πιο σοβαρού και κρίσιμου προβλήματος της ανθρωπότητας: το λίπος της κοιλιάς…
Είναι εντυπωσιακός ο αριθμός των συσκευών, των οργάνων γυμναστικής, των συμπληρωμάτων και των σκευασμάτων που έχουν αναπτυχθεί με αποκλειστικό σκοπό το «κάψιμο του λίπους» της κοιλιάς. Φυσικά από το χορό δεν μπορούσαν να λείψουν και οι διάφοροι «ειδικοί» της επιστήμης της διατροφής που ανακοινώνουν διάφορες ειδικές δίαιτες ή θαυματουργά τρόφιμα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο λιώνουν το λίπος ειδικά και αποκλειστικά από την κοιλιά.
Τι είναι το λίπος;
Το λίπος είναι ένα από τα κύρια συστατικά του οργανισμού μας το οποίο κύρια λειτουργεί ως αποθήκη ενέργειας. Είναι δομικό συστατικό του σώματός μας, λειτουργεί σαν αποθήκη λιποδιαλυτών συστατικών και συμμετέχει στην παραγωγή άλλων. Όταν λοιπόν το σώμα μας ξοδεύει μικρότερο ποσό ενέργειας από αυτό που έχει προσλάβει μέσα από την τροφή, η περίσσεια του αποθηκεύεται για μελλοντική χρήση στα λιποκύτταρα. Από τα παραπάνω μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε ότι σημασία έχει το συνολικό ποσό των θερμίδων που κάποιος καταναλώνει καθημερινά συγκριτικά με αυτές που δαπανά.
Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο το οποίο με τον οποιοδήποτε τρόπο τα συστατικά του να προκαλούν εναπόθεση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Από τη άλλη το σημείο της τοποθέτησης είναι κάτι που προκαθορίζεται γενετικά. Δεν υπάρχει καμία κλινική μελέτη που να αποδεικνύει ότι η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών σχετίζονται με την εναπόθεση η το κάψιμο του λίπους στην κοιλιακή χώρα. Αυτό δεν εμποδίζει την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή διάφορών μύθων.
Το σιρόπι του καλαμποκιού αυξάνει το λίπος της κοιλιάς. ΜΥΘΟΣ «Ξαδερφάκι» της γλυκόζης, του υδατάνθρακα της κρυσταλλικής ζάχαρης το σιρόπι είναι φρουκτόζη. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει διαφορετικός τρόπος μεταβολισμού μεταξύ της φρουκτόζης και της γλυκόζης αλλά πουθενά δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν ότι η κατανάλωσή του και η μετατροπή του σε λίπος μέσα στο ανθρώπινο σώμα δεν σημαίνει και τοποθέτησή του στην κοιλιακή χώρα.
Ξηροί καρποί, ελαιόλαδο, ελιές και αβοκάντο έχουν θεωρηθεί θαυματουργά για την καταπολέμηση του ενδοκοιλιακού λίπους. ΜΥΘΟΣ Αν και υπάρχουν αδιαμφισβήτητα επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν την θετική τους επίδραση στην λειτουργία του οργανισμού και στην μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρδιολογικών προβλημάτων, δεν υπάρχει καμία κλινική μελέτη που να επιβεβαιώνει την ικανότητά τους να λειώνουν το λίπος από την περιοχή της κοιλιάς.
Η χρήση διάφορων σκευασμάτων που με υπόσχονται τοπική αποκλειστικά απομάκρυνση του λίπους. Δεν υπάρχει απολύτως καμία κλινική μελέτη που να το επιβεβαιώνει. Πέρα από αυτό, πολλά από αυτά τα σκευάσματα είναι ύποπτα για να περιέχουν απαγορευμένες ουσίες.
Αν θέλετε να καταπολεμήστε το λίπος της κοιλιάς θα πρέπει να βασιστείτε στο τετράπτυχο ποιότητα – ποσότητα – ποικιλία και άσκηση.
Καταναλώστε τροφές χαμηλές σε λιπαρά, πλούσιες σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, με χαμηλό ποσοστό απλών υδατανθράκων και πλούσιες σε φυτική ίνα.
Περιορίστε την ποσότητα της τροφής που καταναλώνετε. Η μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού σημαίνει και μεγαλύτερη πρόσληψη θερμίδων/ ενέργειας.
Όσο μεγαλύτερη γκάμα τροφών καταναλώνετε, τόσο πιο εύκολα καλύπτονται οι ανάγκες του οργανισμού σας σε θρεπτικά συστατικά.
Ασκηθείτε συστηματικά. Η άσκηση σίγουρα θα σας βοηθήσει να ξοδέψετε ενέργεια αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτή θα προέρθει από το «λιώσιμο» του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.
www.diatrofi.gr
Πηγή: http://on-news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: