Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Θέρμανση: εναλλακτικές λύσεις


Θέρμανση: εναλλακτικές λύσεις, εμπόδια και κόστοςΑπροετοίμαστο να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της εξομοίωσης του φόρου στα πετρέλαια θέρμανσης και κίνησης είναι το κράτος.
Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας euro2day.gr, τις προηγούμενες μέρες οι διακινητέςπετρελαίου θέρμανσης, με παράστασή τους στο υπουργείο Οικονομικών, επισήμαναν τα προβλήματα λόγω της μη εφαρμογής των νομοθετημένων μέτρων για παρακολούθηση της διακίνησης των καυσίμων, ενώ έθεσαν το θέμα   της χρηματοδότησης της εμπορίας.
Οι τιμές
Με βάση τις τιμές διυλιστηρίου ποσότητα 1.000 λίτρων κοστίζει στον καταναλωτή μεταξύ 1.350 και 1.360 ευρώ, έναντι περίπου 1.000 πέρυσι τον Απρίλιο. Για παραδόσεις μικρότερες των 1.000 λίτρων ή μακρινές παραδόσεις, το κόστος προμήθειας αυξάνεται.
Οι εναλλακτικές λύσεις
Η πιο απλή εναλλακτική είναι τα κλιματιστικά, από την άποψη ότι έχουν εγκατασταθεί πλέον στα περισσότερα σπίτια. Το κόστος ωστόσο είναι υψηλό, λόγω της τιμολογιακής πολιτικής στο ηλεκτρικό, που αυξάνει την τιμή της κιλοβατώρας, όσο αυξάνει και η κατανάλωση. (Το ίδιο ισχύει για φορητά καλοριφέρ καιθερμάστρες).
Οι θερμοσυσσωρευτές από την άλλη πλευρά έχουν χαμηλότερο κόστος, όμως απαιτούν τριφασικές παροχές και πρόσβαση σε νυχτερινό τιμολόγιο, ώστε να αξιοποιούνται οι ώρες με χαμηλή τιμή ηλεκτρικού για τη σώρευση θερμότητας.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι υπόλοιπες επιλογές, πχ. φυσικό αέριο,  λέβητες πέλετς, ξυλόσομπες, ενεργειακά τζάκια, προϋποθέτουν επένδυση, που μπορεί να είναι μικρότερη των 1.000 για μικρούς χώρους.
Φυσικό αέριο
Στην περίπτωση του φυσικού αερίου ο καταναλωτής πληρώνει μόνο όσο καταναλώνει. Στις παλιές εγκαταστάσεις απαιτείται αλλαγή του καυστήρα και ίσως του λέβητα (κόστος 6.000-10.000 ευρώ), ωστόσο βάσει της διαφορά τιμής με το πετρέλαιο θέρμανσης η απόσβεση μπορεί να γίνει σύντομα, ενώ το Αέριο Αττικής προσφέρει χρηματοδοτικά κίνητρα για πολυκατοικίες.
Σόμπες ξύλου
Ένα σπίτι 100 τετραγωνικών με θερμομόμωση και διπλά κουφώματα χρειάζεται περίπου 10kw για να θερμανθεί. Το ξύλο έχει συγκεκριμένη θερμαντική απόδοση με μέση τιμή 4,2 kw. Ένα από τα υψηλότερα ποσοστά απόδοσης μιας ενεργειακής εστίας ξύλου είναι 83%, επομένως η πραγματική απόδοση της εστίας με ένα ξύλο 4,2 Kw είναι 4,2x 83%=3,486 kw. Με αυτήν την εστία χρειαζόμαστε 10/3,486=2,86 κιλά ξύλου την ώρα για να έχουμε 10kw.
Το τζάκι ως κύρια θέρμανση
Ένα σπίτι 100 περίπου τετραγωνικών χρειάζεται περίπου 10kw για να θερμανθεί. Το ξύλο έχει συγκεκριμένη θερμαντική απόδοση με μέση τιμή 4,2kw.
Ένα μέσο ενεργειακό τζάκι έχει απόδοση 70%. Η πραγματική απόδοση της εστίας με ένα κιλό ξύλο 4,2 kw είναι 4,2 kw είναι 4,2×70%=2,94kw. Με αυτήν την εστία χρειαζόμαστε 10/2,94=3,4 κιλά ξύλου την ώρα για να έχουμε 10kw. (κόστος 120 ευρώ το μήνα)
Ένα απλό ανοιχτό τζάκι έχει απόδοση 12%. Η πραγματική απόδοση της εστίας με ένα ξύλο 4,2 kw είναι 4,2×12%=0.50 kw. (κόστος  864 ευρώ το μήνα)

econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: