Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Το πλυντήριο πιάτων βλάπτει την υγεία;

Το πλυντήριο πιάτων βλάπτει την υγεία;

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011, 04:30
Σύμφωνα με νέες μελέτες επιστημόνων, το υγρό και θερμό περιβάλλον που υπάρχει στο εσωτερικό των πλυντηρίων πιάτων, λειτουργεί ως ιδανικός βιότοπος για δύο είδη επικίνδυνων μυκήτων, που όμως μπορεί να βρεθούν και σε άλλες συσκευές της κουζίνας, όπως είναι οι μηχανές του καφέ!

Οι ερευνητές βρήκαν ότι, στο 62% των πλυντηρίων πιάτων, στην περιοχή του λάστιχου της πόρτας της συσκευής, υπάρχουν οι μύκητες Exophiala dermatitis και E. Phaeomuriformis, όπου και οι δύο είναι επικίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία. Εμφανίζουν αξιοσημείωτη αντοχή στη θερμότητα, στις υψηλές συγκεντρώσεις αλάτων, στα επιθετικά απορρυπαντικά, αλλά και στο οξύ ή αλκαλικό νερό.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να εξηγήσουν και το γιατί επιβιώνουν από τη χρήση των καθαριστικών, των αλάτων, αλλά ακόμα και από τις υψηλές θερμοκρασίες που κυριαρχούν στα πλυντήρια πιάτων.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτές είναι εξαιρετικά περίεργες ιδιότητες, που μέχρι σήμερα δεν είχαν παρατηρηθεί σε μύκητες.

Η «εισβολή» τους στα σπίτια, φαίνεται να προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες, που θεωρούν ότι αποτελούν ένα δυνητικό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. «Η ανακάλυψη αυτής της ευρείας παρουσίας των Extremophilic μυκήτων σε ορισμένες από τις κοινές οικιακές συσκευές, μας δείχνει ότι αυτοί οι οργανισμοί έχουν αναδυθεί από μια εξαιρετική εξελικτική διαδικασία που θα μπορούσε να θέσει σε σημαντικό κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων στο μέλλον», δήλωσε η Dr Polona Zalar και οι συνεργάτες της, από το πανεπιστήμιο της Λουμπλιάνα στη Σλοβενία, που έλαβαν μέρος στην έρευνα.

Προς το παρόν δεν έχει δοθεί κάποια λύση σε αυτό το πρόβλημα που ανέκυψε, αλλά οι έρευνες συνεχίζονται με σκοπό την αντιμετώπισή του το συντομότερο δυνατό.
Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011, 04:33
Πηγή www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: