Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Τα ελιξίρια της θάλασσας


Μια βουτιά στα δροσερά νερά της θάλασσας και αμέσως αισθανόμαστε την ανανεωτική της δύναμη σε όλο μας τον οργανισμό. Άλλωστε, το 1987 ο Γάλλος βιολόγος Ρενέ Κεντόν απέδειξε επιστημονικά ότι τα ανθρώπινα λευκά αιμοσφαίρια εξακολουθούν να αναπαράγονται μέσα στο θαλασσινό νερό και ακόμα ότι το θαλασσινό νερό έχει την ίδια ακριβώς σύσταση με το πλάσμα του αίματος. Όμως, η θάλασσα διαθέτει γενικά και ένα μοναδικό οικοσύστημα, με ανεκτίμητο ρόλο στη ζωή, την υγεία και την ομορφιά μας. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια η επιστήμη και η κοσμετολογία στρέφουν την προσοχή τους στους θαλάσσιους οργανισμούς, αναζητώντας στα πλούσια συστατικά τους νέα προϊόντα περιποίησης και αντιγήρανσης.
Άλατα και ιχνοστοιχεία, «φάρμακο» για τις αρθρώσεις
Το θαλασσινό νερό, χάρη στα άλατα και τα ιχνοστοιχεία που περιέχει, είναι ιδιαίτερα ευεργετικό σε παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος.
Όπως έχει αποδειχτεί, τα άτομα π. χ. που κολυμπούν συστηματικά απαλλάσσονται από ενοχλήσεις στην πλάτη και τη μέση, καθώς και από πόνους στα ισχία, τα γόνατα και τις άλλες αρθρώσεις. Η υδροκινησιοθεραπεία, που γίνεται ευκολότερα (λόγω άνωσης) μέσα στη θάλασσα, καθώς και τα ευεργετικά συστατικά του θαλασσινού νερού έχουν επίσης πολύ θετικά αποτελέσματα στις διάφορες ρευματικές παθήσεις, που κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι προσβάλλουν τα οστά και συγκεκριμένα τις αρθρώσεις. Οι πιο συνηθισμένες είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα (φλεγμονή που πλήττει περισσότερες από μία άρθρωση) και φυσικά η οστεοαρθρίτιδα (τα λεγόμενα αρθριτικά).
Η θαλάσσια αύρα ωφελεί τις παθήσεις του αναπνευστικού
Η θαλάσσια αύρα βελτιώνει σημαντικά την αναπνευστική λειτουργία, ενώ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στις κρίσεις του άσθματος και της αλλεργικής ρινίτιδας, σύμφωνα με καναδική μελέτη του Πανεπιστημίου Μακ Γκιλ, όπου οι ερευνητές έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση εξήντα άτομα τα οποία υπέφεραν από τις παραπάνω παθήσεις τουλάχιστον για τρία χρόνια. Το θαλασσινό περιβάλλον και το κολύμπι ωφελούν πάρα πολύ και τα άτομα με πρόβλημα χρόνιας ιγμορίτιδας, καθώς βοηθούν στην αποσυμφόρηση της μύτης. Στα κέντρα θαλασσοθεραπείας υπάρχουν, άλλωστε, και ειδικά προγράμματα που βοηθούν στην ανακούφιση αυτών των παθήσεων.
Πάρτε δύναμη από τα φύκια
Ένας από τους λόγους που κάνουν τα φύκια πολύτιμα στην κοσμετολογία και τη φαρμακευτική επιστήμη γενικότερα είναι η συμβατότητά τους με το ανθρώπινο δέρμα, που τους επιτρέπει να διεισδύσουν στα βαθύτερα στρώματά του. Καθώς λοιπόν είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία, μέταλλα, πρωτεΐνες και βιταμίνες, ενυδατώνουν την επιδερμίδα, την προστατεύουν από φλεγμονές, την προφυλάσσουν από τις ελεύθερες ρίζες και διατηρούν την ελαστικότητά της καθυστερώντας τη γήρανση. Άλλωστε, για τις θαυμαστές αυτές ιδιότητες η κοσμετολογία χρησιμοποιεί τα δραστικά συστατικά τους σε προϊόντα αντιγήρανσης, τα κέντρα θαλασσοθεραπείας σε κούρες κατά της κυτταρίτιδας, η ιατρική τα μελετά για νέα φάρμακα κατά του καρκίνου και σε πολλές ασιατικές χώρες τα φύκια κατέχουν σημαντική θέση στην καθημερινή διατροφή, καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες.
Σπιρουλίνα & χλωρέλλα: οι πρωταθλητές!
Πρόκειται για δύο είδη φυκιών που θεωρούνται πρωταθλητές σε διατροφική αξία, καθώς διαθέτουν την υψηλότερη συγκέντρωση πρωτεΐνης (60%) από οποιαδήποτε άλλη φυτική τροφή. Κι αν προσθέσουμε σ' αυτά τη β-καροτίνη, τη βιταμίνη Β12, το σίδηρο και τα ιχνοστοιχεία που περιέχουν, τότε δεν είναι να απορεί κανείς για ποιο λόγο οι ειδικοί τούς έχουν δώσει το χαρακτηρισμό «σούπερ τροφές». Η χλωρέλλα, μάλιστα, έχει το υψηλότερο επίπεδο χλωροφύλλης και νουκλεϊκών οξέων RNA και DNA. Ενώ η σπιρουλίνα περιέχει το σπάνιο βασικό λιπαρό οξύ GLA, πολυσακχαρίδια και τη μοναδική μπλε χρωστική ουσία φυκοκυανίνη.
Μπάνιο με φύκια
Νιώθεις πόνους και «πιασίματα» στην πλάτη, στη μέση ή σε ολόκληρο το σώμα; Μια φορά την εβδομάδα μπορείς να κάνεις μπάνιο με φύκια της θάλασσας, που είναι πλούσια σε οργανικό ιώδιο. (Θα τα βρεις σε καταστήματα πώλησης αρωματικών φυτών και βοτάνων. ) Γεμίζεις την μπανιέρα με χλιαρό νερό και ρίχνεις περίπου 150-200 γραμμ. φύκια. Βυθίζεις το σώμα σου και παραμένεις για περίπου 10-15 λεπτά. Ταυτόχρονα κάνεις απαλά μαλάξεις στα σημεία που έχουν πρόβλημα.
Τα 4 πιο γνωστά είδη φυκιών με μια ματιά
Έχουν αξιολογηθεί πάνω από 20. 000 ποικιλίες και είδη φυκιών στις θάλασσες όλου του κόσμου, τα οποία ανάλογα με το χρώμα τους έχουν χωριστεί σε τέσσερις κατηγορίες, με ξεχωριστές ιδιότητες η καθεμία.
Τα καφέ φύκια: Υπάρχουν σε διάφορες ποικιλίες και χρησιμοποιούνται κυρίως στη διατροφή. Οι ποικιλίες fucus και laminaria είναι οι πιο πλούσιες σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και πολύτιμα αμινοξέα, ενώ λειτουργούν και ως δυναμικός μεταβολικός διεγέρτης. Αυτό σημαίνει πως βοηθούν στο να γίνονται πιο εύκολα οι καύσεις του μεταβολισμού του σώματος.
Τα κόκκινα φύκια: Χρησιμοποιούνται τόσο για τις διατροφικές, όσο και για τις ιαματικές τους ιδιότητες. Έχουν στη σύνθεσή τους ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και άλλα ευεργετικά συστατικά που βοηθούν στη ροή της ενέργειας στο σώμα καθώς και στη βαθιά απολέπισή του. Χρησιμοποιούνται πολύ στην παρασκευή καλλυντικών και γενικά προϊόντων ομορφιάς για το πρόσωπο και το σώμα.
Τα μπλε φύκια: Χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα στις θεραπευτικές αγωγές θαλασσοθεραπείας, κυρίως γιατί αντιμετωπίζουν τις φλεγμονές και διεγείρουν το μεταβολισμό των κυττάρων. Η σπιρουλίνα είναι το πιο δημοφιλές μπλε φύκι. Η δράση της στη θεραπεία της αρθρίτιδας είναι η πιο χαρακτηριστική. Γάλλοι γιατροί υποστηρίζουν ότι έπειτα από θαλασσοθεραπεία διάρκειας δύο ετών και τη χρήση του συγκεκριμένου φυκιού ο ασθενής είναι δυνατόν να απαλλαγεί από τη φαρμακευτική αγωγή.
Τα πράσινα φύκια: Είναι πολύ πλούσια σε β-καροτίνη καθώς και σε χρωστικές ουσίες που προσφέρουν ένα εκπληκτικά φυσικό μαύρισμα. Χρησιμοπούνται κυρίως στην κοσμετολογία, σε προϊόντα ομορφιάς και ευεξίας.
Κάνε το!
* Το γρήγορο περπάτημα κατά μήκος της ακτής με το νερό έως τα γόνατα, και κυρίως κόντρα στα κύματα, είναι το καλύτερο μασάζ για τους μύες των ποδιών. Επίσης, είναι ευεργετικό σε προβλήματα ευρυαγγείας και σε κυκλοφορικά προβλήματα των κάτω άκρων.
* Για τους πόνους, αλλά και για την κυτταρίτιδα των μηρών και των γονάτων ευεργετικά είναι και τα αμμόλουτρα, με άμμο βρεγμένη από τη θάλασσα, με την προϋπόθεση βέβαια ότι η άμμος είναι καθαρή.
Να θυμάσαι
* Το θαλασσινό νερό, όταν είναι γύρω στους 25°C (έχει δηλαδή τη θερμοκρασία σώματος), θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετικό, γιατί σε αυτή τη θερμοκρασία διευκολύνεται η διείσδυση των φυσικών και χημικών του ιδιοτήτων στο ανθρώπινο σώμα.
* Τα μπάνια στη θάλασσα δεν αδυνατίζουν, όμως γυμνάζουν το σώμα και συμβάλλουν στη σύσφιγξη και την τόνωση της μυϊκής μάζας, βελτιώνοντας έτσι και το πρόβλημα της κυτταρίτιδας.
Ήλιος & θάλασσα
. . . Ανεβάζουν τον ερωτισμό
Πέρα από τη βλαπτική δράση του, ο ήλιος έχει και τη θετική πλευρά του. Πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το καλοκαίρι τα ζευγάρια έχουν καλύτερη ψυχολογική διάθεση και μεγαλύτερη επιθυμία να κάνουν έρωτα. Γενικά ?λένε οι ερευνητές? οι ηλιόλουστες μέρες του καλοκαιριού σε συνδυασμό με τα θαλάσσια μπάνια βελτιώνουν αισθητά την παραγωγή όλων των νευροδιαβιβαστών, ουσιών του εγκεφάλου. Όσο για τον ερωτισμό, το καλοκαίρι είναι στο ζενίθ του, κυρίως γιατί ο ήλιος αυξάνει τις φερομόνες, τις ορμόνες δηλαδή που διεγείρουν τη σεξουαλικότητα.
. . . Και θεραπεύουν τις δερματοπάθειες
Ο ήλιος σε συνδυασμό με το θαλασσινό νερό έχει ευεργετικά αποτελέσματα και σε δερματοπάθειες όπως η κνίδωση, το ατοπικό έκζεμα και η ψωρίαση, μας υπενθυμίζουν ακόμα μια φορά τα αποτελέσματα της μελέτης Framingham, που διήρκεσε δώδεκα χρόνια σε πάσχοντες από δερματοπάθειες και δημοσιεύτηκε στα «Χρονικά Παθολογίας»: Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη, το καλοκαίρι, με τα συχνά μπάνια στη θάλασσα, παρατηρείται ύφεση στα συμπτώματα των παραπάνω δερματικών παθήσεων. Επιπλέον, στις περιπτώσεις ήπιας και χρόνιας δερματίτιδας τα θαλάσσια μπάνια, σε συνδυασμό με τον ήλιο, επιδρούν επίσης πολύ θετικά, γιατί αφενός οι υπεριώδεις ακτίνες του έχουν ήπια αντιφλεγμονώδη δράση, αφετέρου βοηθούν στη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης, γεγονός που οδηγεί σε ύφεση τα εκζέματα ? ιδιαίτερα μάλιστα αυτά που σχετίζονται με το στρες (νευροδερματίτιδες).
Από τη Σήλια Γαληνού
Επιλογή : Κούλα Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια: