Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Το Youtube φύλλο και φτερό

ΚΕΙΜΕΝΑ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ * Για σχόλια, παρατηρήσεις, επισημάνσεις ή απλά για ένα «γεια»: mystamar@enet.gr
Εχει κλείσει πέντε χρόνια ζωής και διανύει ακάθεκτο τον 6ο.
Μιλάει 25 γλώσσες, είναι στο τοπ 5 των sites παγκοσμίως και αν θέλετε να δείτε όλο το περιεχόμενό του, θα χρειαστείτε περί τα 2.000 χρόνια!
Ο λόγος για το youtube, που σχεδόν κάθε χρήστης του Ιστού το χρησιμοποιεί καθημερινά, ωστόσο ελάχιστοι γνωρίζουν όλες τις δυνατότητές του. Γιατί αν νομίζετε ότι το youtube υπάρχει μόνο για να βλέπετε βίντεο, πλανάστε. Μπορείτε να κατεβάσετε και να σώσετε τα βίντεο που βλέπετε στους υπολογιστές σας, να κατεβάσετε και να σώσετε μόνο το ηχητικό κομμάτι των βίντεο μετατρέποντάς το σε αρχείο mp3, να βάλετε υπότιτλους στα βίντεο, να ακούτε τραγούδια και παράλληλα να βλέπετε τους στίχους, να ζητήσετε να βλέπετε τα βίντεο σε HQ, και πολλά πολλά ακόμα.
Ας δούμε λοιπόν παρέα πώς θα εκμεταλλευτείτε στο έπακρο το πασίγνωστο youtube:
* Κατεβάστε βίντεο και σώστε τα στο pc σας
Αν χρησιμοποιείτε τον Mozilla, κατεβάστε -δωρεάν- το πρόσθετο https://addons.mozilla.org/el/firefox/addon/1-click-youtube-video-download. Από εκεί, κάθε φορά που θα είστε στο youtube θα μπορείτε με ένα κλικ να κατεβάζετε τα βίντεο που επιλέγετε. Αν πάλι χρησιμοποιείτε κάποιον άλλο περιηγητή, όπως π.χ. Internet Explorer, τότε κατεβάστε -επίσης δωρεάν- τον youtube downloader από το http://youtubedownload.altervista.org. Με αυτό το μηχανάκι, κατεβάζετε επίσης όποιο βίντεο θέλετε, εύκολα και γρήγορα. Αν πάλι χρησιμοποιείτε linux, τότε προσθέστε το μαγικό κουμπάκι που θα βρείτε στο http://cclive.sourceforge.net και αρχίστε το κατέβασμα. Και αν η συμβατική μορφή των βίντεο δεν σας κάνει και θέλετε high definition αποτέλεσμα, τότε κατεβάστε την επίσης δωρεάν εφαρμογή που θα βρείτε στο http://youtube-hd-transfer.en.softonic.com και θα έχετε άπιαστη ποιότητα εικόνας.
* Τραγούδια με τους στίχους τους
Ωραία! Βρήκατε το τραγούδι που σας αρέσει, θέλετε να το τραγουδάτε και εσείς, αλλά αρκετά από τα λόγια δεν τα «βγάζετε», οπότε αρχίζετε να σιγομουρμουράτε. Για να έχετε όλους τους στίχους, μπείτε στο http://2hats.net/yl/ βάλτε το Link με το τραγούδι που σας ενδιαφέρει και θα έχετε και γραπτά τους στίχους την ώρα που ακούτε το τραγούδι.
* Ξανά και ξανά
Αν κάποιο από τα βίντεο σάς αρέσει τρελά και θέλετε να το δείτε καμιά 50ριά φορές μέχρι να το εμπεδώσετε ή μέχρι να το ευχαριστηθείτε, δεν είναι ανάγκη να μένετε κολλημένοι στην οθόνη σας πατώντας Play. Βάλτε το link στο www.tubereplay.com και το βίντεο θα παίζει αενάως μέχρι να το βαρεθείτε.
* Από ένα συγκεκριμένο σημείο και μετά
Αντε και βρήκατε το βίντεο που θέλετε, άντε και τσεκάρατε το σημείο που σας ενδιαφέρει πιο πολύ. Για να μη βλέπετε κάθε φορά από την αρχή το συγκεκριμένο βίντεο μέχρι να φτάσει στο σημείο που σας αρέσει (π.χ. εκεί που ξεκινά η δράση), για να ξεκινάτε κατ' ευθείαν από το συγκεκριμένο λεπτό δηλαδή, μπείτε στο http://youtubetime.com. Από εκεί, με δυο κινήσεις θα πάρετε link με το βίντεο που σας ενδιαφέρει, μόνο που η αναπαραγωγή θα ξεκινά από το δευτερόλεπτο που εσείς επιλέξατε.
* Χωρίς φιοριτούρες
Ξεκινώντας η αναπαραγωγή των βίντεο συνήθως ξεπηδούν διάφορες διαφημίσεις, μπάρες, εργαλεία, κ.λπ., που δεν είναι και ό,τι καλύτερο για κάποιον που θέλει να παρακολουθήσει με την ησυχία του κάτι. Για να αποφύγετε όλα τα συμπαρομαρτούντα, μπείτε στο http://quietube.com και θα βλέπετε τα βίντεο που θέλετε χωρίς... φιοριτούρες.
* Από την TV
Ας υποθέσουμε ότι έχετε μια σούπερ ντούπερ τηλεόραση, έχετε συνδέσει και το Ιντερνετ εκεί και θέλετε να βλέπετε τα βίντεο του youtube με όσο καλύτερη ανάλυση γίνεται. Σε αυτή την περίπτωση το www.youtube.com/xl θα γίνει το δεξί σας χέρι.
* Χωρίς να δίνετε λογαριασμό
Για κάποιο λόγο, στο youtube υπάρχουν βίντεο που θεωρούνται «ακατάλληλα για ανηλίκους», τα οποία αν επιμείνετε να τα δείτε πρέπει να συνδεθείτε ως χρήστης με τα στοιχεία σας. Εκτός αν προσθέσετε 4 μαγικά γράμματα πριν να πληκτρολογήσετε youtube. Και συγκεκριμένα τα: nsfw (δηλαδή: www.nsfwyoutube.com/watch? και την υπόλοιπη διεύθυνση). Ετσι βλέπετε τα πάντα χωρίς να δώσετε λογαριασμό σε κανέναν.
* Δυο δυο
Δεν σας φτάνει να βλέπετε ένα, θέλετε να βλέπετε δυο βίντεο την ίδια στιγμή; Με το www.youtubedoubler.com μπορείτε!
* Ολόκληρες ταινίες
Εκτός από βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε και ολόκληρες ταινίες από το youtube. Πώς; Μπείτε στο www.youtube.com/movies, εντοπίστε την ταινία που θέλετε, πατήστε play και απολαύστε την εμπειρία της μεγάλης οθόνης στο pc σας.
* Και jukebox
Οργανώστε και ακούστε τη μουσική που σας αρέσει και επιλέγετε από το youtube με το http://player.tuberadio.fm.

Δεν υπάρχουν σχόλια: