Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Η Νόσος των λεγεωνάριων από τους υαλοκαθαριστήρες;


Βάζετε πάντα καθαριστικό υγρό στό νερό των καθαριστήρων, υγρό με αλκοόλ ή γλυκόλη που απολυμαίνουν!


  
Ένας στους πέντε που έχει προσβληθεί από νόσο των λεγεωνάριων, οφείλεται στο νερό που καθαρίζεται το παρμπρίζ του αυτοκινήτου, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα. 
Το ζεστό νερό για τους υαλοκαθαριστήρες που μπορεί να βρίσκεται για μήνες αποθηκευμένο, έχει τη ιδιότητα να αποτελέσει «πρόσφορο έδαφος» για την ανάπτυξη του βακτηρίου που μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία όλους τους επιβαίνοντες, εάν το εισπνεύσουν. 
Οι ερευνητές για πρώτη φορά μελέτησαν τη σχέση μεταξύ της νόσου των λεγεωνάριων όταν πρόσεξαν πως επαγγελματίες οδηγοί εμφανίζουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν. κάποιο λόγο.
Σύμφωνα με τη μελέτη, μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν, διατρέχουν όσοι οδηγούν ή ταξιδεύουν με μικρό φορτηγάκι (τύπου βαν), όσοι οδηγούν συχνά σε βιομηχανικές περιοχές και όσοι αφήνουν συχνά ανοικτά τα παράθυρα του αυτοκινήτου τους. 
Οι ερευνητές, κάνοντας δειγματοληπτική έρευνα, βρήκαν ότι ένα στα πέντε αυτοκίνητα στη Βρετανία που δεν είχαν καθαριστικό παρμπρίζ αλλά μόνο νερό, είχαν ίχνη του μικροβίου Legionella, ενώ σε κανένα αυτοκίνητο με καθαριστικό δεν βρέθηκε το επικίνδυνο βακτήριο, το οποίο δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. 
Στο πλαίσιο της μελέτης διαπιστώθηκε πως εάν ο οδηγός φροντίζει να μην βάζει μόνο σκέτο νερό στους καθαριστήρες του, αλλά προσθέτει και κάποιο καθαριστικό, τότε τα βακτήρια σκοτώνονται και έτσι ανθρώπινες ζωές μπορούν να σωθούν.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση European Journal of Epidemiology και μεταξύ των ερευνητών βρισκόταν ο ελληνικής καταγωγής Γιώργος Καφάτος από το τμήμα στατιστικής και βιοπληροφορικής της Υπηρεσίας Προστασίας Υγείας (ΗΡΑ) της Βρετανίας. 
Η νόσος των λεγεωνάριων είναι σχετικά σπάνια. Τα περιστατικά μόλυνσης είναι συνήθως σποραδικά και δεν ανιχνεύεται με βεβαιότητα η πηγή προέλευσης του μικροβίου. 
Η πάθηση πλήττει κυρίως άνδρες άνω των 50 ετών και έχει μοιραία κατάληξη για το 10-15% των περιστατικών. Τα συμπτώματά της μοιάζουν με αυτά της γρίπης και μπορεί να περιλαμβάνουν μυϊκούς πόνους, αίσθημα έντονης κόπωσης, πονοκεφάλους, ξερό βήχα και πυρετό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: