Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Παραδοσιακή γιαούρτη


 Τώρα που οι βόλτες ακριβαίνουν και τα λεφτά λιγοστεύουν, είναι καιρός για μέσα. Έχοντας λοιπόν διαθέσιμο κάποιο χρόνο, που πάντα υπάρχει, ας μην ριζώσουμε στον καναπέ, ας δημιουργήσουμε.
Η δημιουργία εμπεριέχει και την οικονομία.

Απολαύστε μια σπιτική συνταγή αν τα κουράγια σας το λένε και αν θέλετε να κερδίσετε και να ξέρετε τι τρώτε.


ή παραδοσιακό γιαούρτι, (όπως το προτιμάτε).

θα χρειασθούμε...

2 κατσαρόλες (1 μεσαία και μία μεγαλύτερη)
1 κανατάκι 1/2 λίτρου
1 κουτάλι σούπας
1 σουρωτή κουτάλα
4 πετσέτες κουζίνας
1 θερμόμετρο φούρνου

Υλικά

2 λίτρα γάλα κατά προτίμηση βιολογικό  ~ 1,18 Χ 2 = 2,36
1 γιαουρτάκι αγελάδος 200 γρ κατά προτίμηση βιολογικό. ~ 1,40

Εκτέλεση

Ρίχνουμε το γάλα στη μεσαία κατσαρόλα και το βάζουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά. όταν φτάσει η θερμοκρασία στους 45 βαθμούς παίρνουμε μισό κανατάκι από αυτό το ζεστό γάλα και αφήνουμε το υπόλοιπο να ζεσταθεί και να φτάσει έως τους 70 βαθμούς.
Στο μεταξύ ρίχνουμε το γιαουρτάκι χωρίς την πέτσα στο κανατάκι και ανακατεύουμε καλά.
Το βγάζουμε από τη φωτιά και περιμένουμε, τουλάχιστον μισή ώρα, για να κατέβει η θερμοκρασία στους 50 βαθμούς.
Τότε μόνο ρίχνουμε το περιεχόμενο από το κανατάκι μέσα στο γάλα, ανακατεύουμε και το σκεπάζουμε με το καπάκι της κατσαρόλας. Βάζουμε τη σκεπασμένη κατσαρόλα μέσα στη μεγαλύτερη, (η οποία θα λειτουργήσει σαν θερμός), και τη σκεπάζουμε με τις πετσέτες για να μην χάσει θερμοκρασία γρήγορα. Τοποθετούμε το σύστημα σε ένα μέρος που δεν θα χρειασθεί να το μετακινήσουμε παρά μόνο ύστερα από αρκετές ώρες (5~6). Κατόπιν βάζουμε την πρώτη κατσαρόλα στο ψυγείο για άλλες τόσες, πριν κόψουμε τη γιαούρτη.

Καλοφάγωτο

Σημειώσεις,

Οικονομικά θα μας στοιχίσει λιγότερο από 4 ευρώ, ενώ αν αγοράζαμε 11 γιαουρτάκια των 200 γρ. θα πληρώναμε τουλάχιστον 9 ευρώ και δεν θα ξέραμε και τι έχουν βάλει μέσα.
Αν είναι και σπιτικό και ξέρεις τι τρως, δεν θα το πλήρωνες παραπάνω; για κάθε φορά που φτιάχνεις τη συνταγή εξοικονομείς τουλάχιστον 5 ευρώ, επί 20 φορές το χρόνο περισεύουν και 100 ευρόπουλα.

Τη θερμοκρασία μπορούμε να την δοκιμάσουμε και με το μικρό δάχτυλο, η καταλληλότερη θερμοκρασία είναι όταν αντέξει στο κανονικό μέτρημα (δευτερολέπτων) μέχρι το 9 για πιο ξινή ή μέχρι το 11 για πιο γλυκιά.

Μπορούμε να την βάλουμε σε τουλουπάνι για να τη στραγγίσουμε και να την κάνουμε πιο πηχτή. Επίσης μπορούμε να την μοιράσουμε σε μπολ και να την βάλουμε στο φούρνο στους 45~50 βαθμούς για 4~5 ώρες και μετά στο ψυγείο.

Απολαύστε τον κόπο σας, κάντε το με τον τρόπο σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: