Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Μα και το ψωμι....


Ναι και το αλεύρι, γιατί όχι;
Δεν προσέξατε ότι η κυβέρνηση είναι σαν τον ατζαμή κυνηγό, που ότι κινείται το κτυπάει.
Για το αλεύρι λοιπόν που ακριβαίνει ο λόγος, το ψωμάκι μας και όχι μόνο. Για θυμηθείτε οι μεγαλύτεροι τις μανάδες μας, πόσα πράγματα έφτιαχναν στο σπίτι. Μήπως είναι καιρός να εφαρμόσουμε την πρακτική αυτή σε πολλά είδη που καταναλώνουμε; Ας μείνουμε στο ψωμί που θα είναι και σε πρώτη ζήτηση τώρα που ακριβαίνουν τα πάντα.
Είναι παρατηρημένο ότι όπου υπάρχει μεγάλη φτώχεια, τόσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση των διαφόρων τύπου ψωμιού.
Ξεκίνησα από παλιά να φτιάχνω ψωμί και σας προτρέπω να κάνετε το ίδιο, είναι πολύ εύκολο και πιο υγιεινό από το οποιοδήποτε αρτοσκεύασμα που αγοράσατε τυχαία. Για αρχή δεν χρειάζεται να πάρετε μηχάνημα, μέχρι να βρείτε τη σειρά σας και να αρχίσει να σας αρέσει η δημιουργία του ψωμιού. Να σας αρέσει η επαφή με το ζυμάρι, να σας αρέσει η επιτυχία της προσπάθειας, αλλά και το αποτέλεσμα με την υπέροχη μυρωδιά. Τα υλικά σας είναι μαγιά που κάνει 1 ευρώ το μισό κιλό. το αλεύρι που κοστίζει από 0,80 ~ 1,5 το κιλό (Προτιμήστε το μαύρο, ολικής άλεσης). Ζάχαρη, αλάτι και νερό. μετά έρχονται οι βελτιώσεις στη γεύση, που θέλετε να κάνετε.
Αν είσαστε των μηχανημάτων, μπορείτε να βρείτε αρτοπαρασκευαστή από 50 ~ 150 ευρώ. Ο ακριβότερος δεν είναι και ο καλύτερος, αλλά πιο μουράτος. Εκεί θα φτιάξετε ψωμί, χωρίς να χάνετε χρόνο και θα το βρίσκετε ψημένο το πρωί, που θα σας ξυπνάει η μυρωδιά του.
Οι συνταγές και τα είδη που μπορείτε να φτιάξετε, είναι πολλές και εύκολες, ανάλογα με τα γούστα σας, άσπρο, ημίλευκο, μαύρο, πολυτελείας, κριτσίνια, ψωμάκια βουτύρου κλπ.

Έτσι θα καταλάβουν μερικοί φουρναράιοι και αλευροβιομήχανοι, ότι δεν τους έχουμε πολύ ανάγκη και ότι αυτοί θα χάσουν με τις αυξήσεις, αλλά όχι εμείς.

Προσέξτε όμως μη χάσετε το μέτρο, το ψωμί παχαίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: