Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Κόψτε κάτι

Από   το www.wwf.gr


"Ο καιρός τρελάθηκε...", "συχνότερα τα ακραία καιρικά φαινόμενα", "θα ζήσουμε χειμώνες-κόλαση", "η απόψυξη έχει αρχίσει στους πόλους", "ζούμε σε έναν πλανήτη με μόνιμο καύσωνα"...
Αν θεωρείτε ότι όλα αυτά είναι απλά τίτλοι στα κεντρικά δελτία ειδήσεων και στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, φαινόμενα μακρινά που δε μας αφορούν και σίγουρα δεν μπορούμε να τα αναχαιτίσουμε, μήπως πρέπει να το ξανασκεφτείτε;
Η αλλαγή του κλίματος συμβαίνει εδώ, συμβαίνει τώρα και μας αφορά όλους. Το κλίμα είναι στο χέρι μας, και καθένας μπορεί να αναλάβει δράση άμεσα.
Ας γίνουμε, λοιπόν, όλοι "Πολίτες για το κλίμα" ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.
Πολίτες για το κλίμα: 10 συμβουλές
1. Σβήνετε τα φώτα που δεν χρειάζεστε, κυρίως όταν βγαίνετε από ένα δωμάτιο. 
2. Αντικαταστήστε τις κοινές λάμπες με λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης (μέσος χρόνος ζωής 10 φορές περισσότερο). 
3. Αν αποφασίσετε να αγοράσετε κλιματιστικό, προτιμήστε συσκευές ενεργειακής κατηγορίας Α και φροντίστε να έχουν την κατάλληλη ισχύ (BTU).  
4. Το καλοκαίρι ρυθμίστε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού σας όχι χαμηλότερα από 27°C.
Κωνσταντίνος-Νικηφόρος Καζαντζόπουλος: o νεότερος 'πολίτης για το κλίμα' και μέλος του Panda Club (c) WWF Ελλάς/G. Vellidis5. Αντικαταστήστε τον ηλεκτρικό σας θερμοσίφωνα με έναν ηλιακό.   
6. Φροντίστε τα μαγειρικά σκεύη να εφαρμόζουν σωστά στις εστίες της κουζίνας. 
7. Επιλέξτε προγράμματα χαμηλής θερμοκρασίας για το πλυντήριό σας. Επιπλέον, πλένετε τα ρούχα σας σε ώρες μη αιχμής χρησιμοποιώντας νυχτερινό ρεύμα.  
8. Αν το ψυγείο σας δεν έχει αυτόματη απόψυξη, φροντίστε να κάνετε τακτικά απόψυξη. 
9. Όταν αντικαταστήσετε τις συσκευές σας, προτιμήστε συσκευές με ενεργειακή σήμανση Α.
10. Μην αφήνετε αναμμένες σε κατάσταση αναμονής (stand by) την τηλεόραση, τον υπολογιστή, τον εκτυπωτή, το στερεοφωνικό, το DVD και όλες γενικώς τις συσκευές.  
Ένα βήμα παραπάνω: Πρεσβευτές καλού κλίματος
Αν θεωρείτε ότι τα βήματα αυτά δεν επαρκούν, μπορείτε να μπείτε ακόμα περισσότερο στο κλίμα και να γίνετε "Πρεσβευτές καλού κλίματος". Ως "Πρεσβευτές καλού κλίματος" συμμετέχετε σε μια ειδική ομάδα δράσης που θα αποτελέσει παράδειγμα και κίνητρο για τη δραστηριοποίηση ακόμα περισσότερων ανθρώπων.
Ακολουθήστε τα παρακάτω απλά βήματα:

1. Συγκεντρώστε τους λογαριασμούς ρεύματος της ΔΕΗ του προηγούμενου έτους από τη στιγμή που γίνατε «Πρεσβευτής Καλού Κλίματος». Προσοχή: χρειάζεσθε μόνο τους «εκκαθαριστικούς» λογαριασμούς και όχι τους «έναντι».
2. Μετρήστε πόση ενέργεια καταναλώσατε συνολικά το χρόνο.(Προσοχή: δείτε την ηλεκτρική ενέργεια σε πραγματικές ΩΧΒ και όχι τις χρεώσεις για την τηλεόραση, τα δημοτικά τέλη κ.λ.π.).
3. Στείλτε μας φωτοτυπίες των εκκαθαριστικών λογαριασμών, και μια επιστολή στην οποία θα σημειώνετε πότε ακριβώς ξεκινήσατε τη δράση και πόση ήταν η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας του προηγούμενου χρόνου (όπως την υπολογίσατε από τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος).
4. Ξεκινήστε να υλοποιείτε τις συμβουλές που θα βρείτε στα φυλλάδια και το site του WWF Ελλάς, σημειώνοντας στο δελτίο καταγραφής ποιες έχετε υλοποιήσει κατεβάστε εδώ το δελτίο καταγραφής).
5. Μετά από ένα χρόνο: συγκεντρώστε τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς του ρεύματος του έτους κατά τη διάρκεια του οποίου συμμετέχετε στη δράση και υπολογίστε την ενέργεια που έχετε καταναλώσει. Στείλτε μας συμπληρωμένο το δελτίο καταγραφής, καθώς και φωτοτυπία των λογαριασμών.
Όλο αυτό το διάστημα μην ξεχνάτε:
Περιορίστε τη χρήση του αυτοκινήτου. Οι μεταφορές συμβάλλουν στο 21% του συνόλου των εκπεμπόμενων αερίων του θερμοκηπίου. Μείωσε σήμερα κιόλας τη χρήση του αυτοκινήτου εντός της πόλης, κάνοντας μικρές αποστάσεις με τα πόδια ή με το ποδήλατο. Ανακάλυψε τα πλεονεκτήματα των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Δημιουργήστε και προστατέψτε το πράσινο. Μπορείτε να ομορφύνετε με φυτά το μπαλκόνι ή την ταράτσα σας, και να έρθειτε σε επαφή με το δήμο σαςγια να φροντίσετε το πράσινο της γειτονιάς σας.
Βάλτε όσους περισσότερους μπορείτε στο κλίμα! Μιλήστεέ τους για τη δράση σας στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Πάρτε  από κοινού πρωτοβουλίες στον εργασιακό σας χώρο, στο σπίτι, στο σχολείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: