Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

8 τροφές με προβιοτικά για γερά οστά


Posted in 

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη που έγινε σε ποντίκια, τα προβιοτικά είναι “καλά” βακτήρια που υπάρχουν σε τροφές όπως είναι το γιαούρτι και βοηθούν στην καλή υγεία των οστών.

Παρόλο που η μελέτη δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί σε ανθρώπους, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, λένε πως το ότι τα προβιοτικά φαίνεται ότι βοηθούν στην καλή υγεία των οστών, μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά στη δημιουργία φαρμάκων για την οστεοπόρωση.

«Γνωρίζουμε ότι η φλεγμονή στο έντερο μπορεί να προκαλέσει απώλεια οστικής μάζας, αν και δεν είναι σαφές γιατί συμβαίνει αυτό”, είπε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Laura McCabe και συνέχισε, “Αυτό που βρήκαμε εμείς είναι ότι τα προβιοτικά μπορούν να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα των οστών”.

Η μελέτη που έγινε στα ποντίκια είναι η εξής: Για τέσσερις εβδομάδες οι ειδικοί τάιζαν τα ποντίκια με τροφές πλούσιες σε προβιοτικά. Αυτό που παρατηρήθηκε είναι ότι στα αρσενικά ποντίκια ενισχύθηκε η ανθεκτικότητα των οστών τους πράγμα που δε συνέβη, όμως, στα θηλυκά ποντίκια.

Δες παρακάτω ποιες είναι οι τροφές που βοηθούν στη βελτίωση της οστικής πυκνότητας..

1. Σόγια

Οι τροφές από σόγια είναι πλούσιες σε πρωτεϊνες και ασβέστιο. Ο μέσος ενήλικας χρειάζεται περίπου 1000 μιλιγκράμ αυτού του είδους της διατροφής καθημερινά. Μία κούπα φασολιών από σόγια, για παράδειγμα, περιέχει 261 μιλιγκράμ ασβεστίου και 108 μιλιγκράμ μαγνησίου.

2. Λιπαρά ψάρια

Το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι και το τοφού δεν κάνουν τόσο καλό χωρίς την απαραίτητη καθημερινή δόση βιταμίνης D, η οποία βοηθάει το σώμα σου να απορροφήσει το ασβέστιο που περιέχεται στις παραπάνω τροφές. Ψάρια, όπως ο σολωμός και οι σαρδέλες, περιέχουν αρκετά μεγάλες ποσότητες βιταμίνης D.

3. Εμπλουτισμένα δημητριακά

Υπάρχουν δημητριακά που είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D. Ψάξε και βρες τα καθώς αυτά οφελούν περισσότερο τα οστά σου.

4. Αμύγδαλα

Οι ξηροί καρποί, όπως και το ελαιόλαδο, είναι πλούσιοι σε υγιές λίπος. Μία νέα έρευνα, όμως, έχει δείξει ότι υπάρχει μεγαλύτερη σχέση των υγιών οστών με μία διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο από ότι με μία διατροφή πλούσια σε ξηρούς καρπούς.

5. Λαχανικά με φύλλα

Η βιταμίνη K προμηθεύει τον οργανισμό με πρωτεϊνες οι οποίες κάνουν καλό στα κόκκαλα. Αυτή η βιταμίνη περιέχεται κυρίως σε λαχανικά, όπως είναι το λάχανο, το σπανάκι και το σέσκουλο.

6. Πατάτες

Υπάρχουν έρευνες που λένε πως μία διατροφή πλούσια σε κάλιο (το οποίο περιέχεται στις πατάτες) μπορεί να αντισταθμίσει τη μείωση του ασβεστίου που προκύπτει από μία άλλου είδους διατροφή. Ένας μέσος ενήλικας χρειάζεται καθημερινά 4700 μιλιγκράμ καλίου και μία μέτρια λευκή πατάτα με τη φλούδα της περιέχει 751 μιλιγκράμ καλίου.

7. Μπανάνες

Η μπανάνα είναι ένα από τα φρούτα που είναι πλούσια σε κάλιο. Παρόλο που δεν προτείνεται σε αυτούς που κάνουν διατροφή, μία μέτρια μπανάνα προσφέρει στον οργανισμό 422 μιλιγκράμ καλίου.

8. Χυμός πορτοκαλιού

Ο χυμός πορτοκαλιού προμηθεύει τον οργανισμό με ασβέστιο και βιταμίνη D, τα οποία βοηθούν στη βελτίωση της οστικής πυκνότητας.

Με λίγα λόγια, τροφές που περιέχουν κάλιο, ασβέστιο και βιταμίνη D είναι ιδανικές για τη φροντίδα και την υγεία των οστών σου. Προτίμησέ τες και θα έχεις γερά οστά για πολλά χρόνια!

faysbook.gr
- See more at: http://www.olagiatingunaika.gr/2013/02/8_28.html#sthash.914RNzI0.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: