Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Χαρτί και οικολογία


Έχετε οικολογικές ανησυχίες, θέλετε να συμμετέχετε κι εσείς με τις μικρές δυνάμεις σας βάζωντας ένα λιθαράκι ακόμα;
Υπάρχουν πολλοί και απλοί τρόποι, ανακαλύψτε τους, δημιουργείστε τους, διαδώστε τους. Μόνο έτσι οφελούν, μονο έτσι πιάνουν τόπο. Ξεκινήστε από το σπίτι σας, από τη δουλειά σας, από το χώρο αναψυχής σας. Πως; κάνωντας τα απλά και αυτονόητα. Ακόμα και αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Τέρμα οι γενικότητες, ας μπούμε στο ψητό. Για παράδειγμα, χρησημοποιήτε χαρτί κουζίνας; κακό γιατί πέφτουν δέντρα για να γίνει, αλλά αναγκαίο κακό, πολύ χαρτί από αυτό πετιέται χωρίς να έχει κάνει τον κύκλο του. Τι εννοώ, ένα χαρτί καλής ποιότητας (κυτταρίνης), μπορεί να ξαναχρησημοποιηθεί αν το στεγνώσετε, αν η πρώτη χρήση του ήταν να μαζέψει μόνο νερό. Σκεφτείτε τη χρήση που κάνετε και θα δείτε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της χρήσης του χαρτιού είναι για να μαζεύετε ή να στεγνώνετε νερά, από κάποια επιφάνεια η τα χέρια σας. Ακόμα κι αν το ξαναχρησημοποιήσετε δεν τελειώνει εκεί η ζωή του.
Θα τελειώσει όταν εσείς αποφασίσετε ότι δεν σας είναι πλέον χρήσιμο.
Το ξαναχρησημοποιημένο χαρτί συνήθως, πριν το πετάξουμε οριστικά, το μεταχειριζόμαστε για να δώσουμε λύση εκεί που θα κάναμε κακό στο περιβάλλον. Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι και το λάδι, αν πετάξουμε λάδι στην αποχέτευση είναι το μεγαλύτερο κακο που μπορούμε να κάνουμε. Αν συγκεντρώναμε τις άχρηστες χαρτοπετσέτες και το χαρτί κουζίνας που δεν είναι και πολύ λερωμένα, θα μπορούσαμε να εμποτίσουμε το λάδι, από τα φαγητά και τις σαλάτες μας, σε αυτά και να τα ρίξουμε στα σκουπίδια. Από εκεί και πέρα θα ακολουθήσει το δρόμο του στη χωματερή με λιγότερη επιβάρυνση και επίπτωση στο περιβάλλον.
Αν διαβάσατε μέχρις εδώ σημαίνει ότι κάτι ενδιαφέρον βρήκατε και για να σας δώσω και το οικονομικό μέγεθος της όλης αυτής προσπάθειας.
Πολλαπλασιάστε τη ζωή του κάθε ρολού χαρτιού κουζίνας επί τις φορές που ξαναχρησημοποιήσατε το χαρτί τότε θα καταλάβετε. Αν σας κρατούσε το ρολλό 15 μέρες με τον συνήθη τρόπο, αυτό θα σας κρατήσει ένα μήνα. Δηλαδή αντί για 24 ρολλά το χρόνο θα αγοράσετε 12. Αν το κάθε ρολλό κάνει 2 ~ 3 ευρώ να ακόμα ένα 25ρικο οικονομία. (το παράδειγμα είναι με ρολλά 800γρ. που είναι και οικονομικότερο).
Θυμηθείτε οι παλιοί το, "φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι" και μάθετέ το και στους νέους.
Όχι ότι δεν θ' αναγκαστούν ν' ανακαλύψουν από μόνοι τους πως να κάνουν οικονομία.
Περισσότερες λύσεις περιμένουμε και από σας. Δείξτε μας τρόπους πως μπορούμε να κάνουμε οικονομία, πως να πιάνουν τόπο τα λεφτά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: