Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Απάντηση της ΔΕΛΤΑ στη δημοσίευση της Greenpeace με τίτλο «Μεταλλαγμένα στη Διατροφή μας»

Σε απάντηση του ηλεκτρονικού σας μηνύματος σας αποστέλλουμε την επίσημη θέση  της εταιρεία μας:

Σε συνέχεια ανακοίνωσης που εξέδωσε η Greenpeace ισχυριζόμενη ότι προϊόντα της ΔΕΛΤΑ προέρχονται από αγελάδες που έχουν τραφεί με γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές, η ΔΕΛΤΑ  δηλώνει υπεύθυνα τα εξής:

• Η ΔΕΛΤΑ εφαρμόζει επί σειρά ετών Πρότυπο Σύστημα Ελέγχου των ζωοτροφών, πιστοποιημένο από την SGS, έναν από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους φορείς επιθεωρήσεων, ελέγχων και πιστοποιήσεων στον κόσμο. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζει ότι δεν χρησιμοποιούνται γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές στις φάρμες με τις οποίες συνεργάζεται.
• Η ΔΕΛΤΑ και οι κτηνοτρόφοι της έχουν κοινό στόχο να προσφέρουν στους καταναλωτές ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα με την τήρηση όλων των αναγκαίων και απαραίτητων μέτρων. Ως εκ τούτου, απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνεργασία με τη ΔΕΛΤΑ αποτελεί η δέσμευση του κτηνοτρόφου ότι δεν χρησιμοποιεί γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές και ότι ανταπεξέρχεται στις υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές που ορίζονται από την Εταιρεία.
• Τέλος, κάνοντας ένα ακόμα βήμα, με αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα την ασφάλεια των καταναλωτών, η ΔΕΛΤΑ είναι η μόνη ελληνική γαλακτοβιομηχανία που διεξάγει συνεχείς ελέγχους και στο αναγνωρισμένο επιστημονικά Πρότυπο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας που διαθέτει.
Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα διασφάλισης ποιότητας, έγκυρο και διαφανές, τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου.
Πρωταρχικό μας μέλημα, που διέπει κάθε μας δράση, είναι να προσφέρουμε στους καταναλωτές μας προϊόντα υψηλής ποιότητας και ασφάλειας, δέσμευση που τηρούμε επί σειρά ετών.

ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ A.E.
23ο χλμ. Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας,
Αγ. Στέφανος, 145 65
ΤΗΛ.: 2103495000
Τηλ. Κέντρου Ενημέρωσης ΔΕΛΤΑ: 8001199800
Email: Info_delta@delta.gr


Αν δεν επιθυμείτε να ξαναλάβετε αντίστοιχο μήνυμα, στείλτε ΔΙΑΓΡΑΦΗ στην ηλεκτρ. διεύθυνση: Info_delta@delta.gr

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΝΖΙΝΗ...

ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΝΖΙΝΗ... προωθήστε το σε όσους περισσότερους μπορείτε.
Έστω κι αν δεν έχετε αυτοκίνητο μπορείτε να αποστείλετε το μήνυμα αυτό σε φίλους σας διότι αφορά σε έξυπνο πόλεμο κατά των εταιρειών πετρελαίου.

Λένε ότι οι τιμές της βενζίνης θα ξεπεράσουν σύντομα το 1,8 Ευρώ το λίτρο!

Θέλετε να κατεβούν οι τιμές; Πρέπει να αντιδράσουμε από κοινού.


Κάποιος πρότεινε μια φανταστική ιδέα πολύ πιο αποδοτική απ' αυτή που μας ζητούν να μην αγοράζουμε βενζίνη κάποιες μέρες.

Τον τελευταίο Απρίλιο ή Μάιο οι εταιρείες πετρελαίου 'γέλασαν' μ' αυτά τα διαβήματα γιατί ήξεραν ότι δε θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε για πολύ αυτή την τακτική.

Θα ήταν μεγαλύτερη η ζημία  σ' εμάς παρά σ' αυτές.

Όμως η ακόλουθη πρόταση θα μπορούσε να επαληθευτεί αν την ακολουθούσαμε με συνέπεια.

Ενωθείτε μαζί μας! Οι εταιρείες πετρελαίου της ΟPEP μας έχουν πει ότι η τιμή που μας έχουν ορίσει είναι και η καλύτερη (58,9 λεπτά το λίτρο).

Εμείς θα αντιδράσουμε αποδεικνύοντας ότι οι αγοραστές είναι αυτοί που ελέγχουν την αγορά. Βλέποντας καθημερινά την τιμή της βενζίνης πρέπει να αντιδράσουμε.

Ο μόνος τρόπος για να δούμε την τιμή να κατεβαίνει είναι να χτυπήσουμε το πορτοφόλι αυτών των εταιρειών, αρνούμενοι να αγοράσουμε τη βενζίνη τους και χωρίς ΕΜΕΙΣ να είμαστε οι χαμένοι.

Αφού χρειαζόμαστε τα αυτοκίνητα μας, δε μπορούμε να κάνουμε απεργία στην αγορά βενζίνης.

Μπορούμε όμως να δώσουμε ένα ΧΤΥΠΗΜΑ στην αγορά της βενζίνης δηλ. να αντιδράσουμε στον πόλεμο των τιμών.

Ιδού η πρόταση:

ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΒΕΝΖΙΝΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ (SHELL και ΒΡ).

Εάν δεν πουλήσουν βενζίνη θα υποχρεωθούν να μειώσουν την τιμή της.

Εάν συμβεί αυτό, οι άλλες εταιρείες θα αναγκαστούν να τις ακολουθήσουν. Για να προκληθεί ένα τέτοιο 'χτύπημα', θα πρέπει να εξασφαλίσουμε τη συνεργασία εκατομμυρίων πελατών της SHELL και της ΒΡ.


Το διαδίκτυο μας δίνει τη δυνατότητα να το πετύχουμε.

Το μήνυμα αυτό εστάλη σε 40 περίπου άτομα. Εάν καθένας απ' αυτούς το διαδώσει σε γνωστούς θα γίνει 40 x 10 = 400 και 400 x 10 = 4000 άτομα κ.ο.κ.

Το μήνυμα αυτό, λοιπόν, θα έχει βρει εκατομμύρια αποδέκτες στους καταναλωτές.

Τώρα αυτό που έχετε να κάνετε, είναι να στείλετε αυτό το μήνυμα σε μερικούς δεκάδες γνωστούς που θα κάνουν κι αυτοί το ίδιο.

Εάν πιστεύετε ότι μπορούμε να αντιδράσουμε έτσι, διαδώστε το μήνυμα αυτό σε γνωστούς και φίλους.


Επιλογή : Ηλίας Κ.

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

ΧΑΡΑΤΣΙ

Νέα δικαστική νίκη πολιτών για το χαράτσι
Εκτυπώσιμη μορφήSend to friendPDF  version
images_19.jpg
Απαγορεύει το Μονομελές Πρωτοδικείο, με προσωρινή εντολή, που θα ισχύει έως τις 4 Ιουλίου 2012, τη διακοπή ηλεκτροδότησης στα σπίτια 63 πολιτών, που προσέφυγαν στο δικαστήριο, λόγω αδυναμίας καταβολής του έκτακτου τέλους ακινήτων.
 Οι 63 πολίτες κατέθεσαν αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων, η οποία και προσδιορίστηκε να συζητηθεί τον Ιούλιο, ενώ παράλληλα ζήτησαν από το δικαστήριο την έκδοση προσωρινής διαταγής.

 Στην αίτηση, κατά περίπτωση, γίνεται επίκληση λόγων υγείας, που επιβάλουν τη μη διακοπή της ηλεκτροδότησής τους, ή ανεπανόρθωτης οικονομικής βλάβης, σε περιπτώσεις επαγγελματικής στέγης, που θα επιφέρει η διακοπή του ρεύματος.

 Με την προσωρινή διαταγή που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο (υπ΄αριθμόν 1878/2012 της προέδρου Πρωτοδικών, Αγγελικής Προύντζου) απαγορεύει στη ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα στους προσφεύγοντες πολίτες, αποδεχόμενο το αίτημά τους και θεωρώντας βάσιμους τους λόγους που επικαλούνται. Αντίστοιχες αποφάσεις, κάποιες μάλιστα εισήλθαν και στην ουσία της υπόθεσης, έχουν εκδοθεί από δικαστήρια όλης της χώρας

Επιλογή: Δημήτρης

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Μεταλλαγμένες ζωοτροφές

Μεταλλαγμένα στη διατροφή μας έως και 90%
 

Οι εταιρείες ΔΕΛΤΑ, ΟΛΥΜΠΟΣ, ΜΕΒΓΑΛ και ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ χρησιμοποιούν ζωοτροφές μέχρι και 90% θετικές στα μεταλλαγμένα!
Οι αναλύσεις από την τυχαία δειγματοληψία της Greenpeace, απέδειξαν ότι οι εταιρείες χρησιμοποιούν γάλα από αγελάδες που τρέφονται με μεταλλαγμένες ζωοτροφές και ότι παρά τις πιστοποιήσεις και τους ισχυρισμούς τους, τα μεταλλαγμένα μπαίνουν στη διατροφή μας.
Καλούμε τις εταιρείες να αναλάβουν τις ευθύνες που έχουν απέναντι στους καταναλωτές για προϊόντα καθαρά από μεταλλαγμένα. Και ο μόνος ασφαλής τρόπος για να τελειώνουμε οριστικά με τα μεταλλαγμένα, είναι να σταματήσουν οι εταιρείες ζωικών προϊόντων τις εισαγωγές μεταλλαγμένων ζωοτροφών που κοστίζουν περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο και να στραφούν άμεσα στην καλλιέργεια ντόπιας καθαρής ζωοτροφής που θα τονώσει την ανάπτυξη της χώρας και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
 
Επειδή τρως ό,τι τρώει, στείλε email διαμαρτυρίας
 
 στις εταιρείες και ζήτα να εξασφαλίσουν άμεσα καθαρές, μη μεταλλαγμένες ζωοτροφές.
Διεκδίκησε το δικαίωμά σου σε μια διατροφή χωρίς μεταλλαγμένα.
Έλενα Δανάλη
Yπεύθυνη εκστρατείας της Greenpeace
ενάντια στα μεταλλαγμένα


Επιλογή : Δημήτρης

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

ΣΤΗΡΊΞΤΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ


Αν κάθε Έλληνας καταφέρει 
μέσα στο 2012 
να αγοράσει ελληνικά προϊόντα
 αξίας 1.000 ευρώ
στη θέση ξένων προϊόντων που αγόρασε πέρυσι,
τότε θα προστεθεί στην προβληματική 
ελληνική οικονομία
το αστρονομικό ποσό των 
12 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ολόκληρο το περιβόητο ΕΣΠΑ που υποτίθεται
ότι θα αναζωογονούσε τη χώρα,
είναι 18 δισεκατομμύρια για τέσσερα χρόνια.Στροφή στο μικρό Ελληνικό μαγαζί
στο ελληνικό τρόφιμο
στο ελληνικό ποτό,
στροφή στον Έλληνα παραγωγό
ελληνικό ρούχο 
και το ελληνικό παπούτσι.
ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
ΕΧΟΥΝ BARCODE ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ 520 !!!ΔΙΑΔΩΣΤΕΤΟ !!!!!
Επιλογή : Αλεξ. Π.

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

KAI ΣΤΗΝ... ΚΟΡΦΗ ΚΑΝΕΛΑ!

ΜΕΛΙ -ΚΑΝΕΛΛΑ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ
Οι ασθενείς μπορούν να λαμβάνουν καθημερινά, πρωί και βράδυ, ένα φλιτζάνι ζεστό νερό με δύο κουταλιές μέλι και ένα μικρό κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη. Εάν λαμβάνεται τακτικά, ακόμη και χρόνια αρθρίτιδα μπορεί να θεραπευτεί. Σε μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθει στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, διαπιστώθηκε ότι όταν οι γιατροί έκαναν τη θεραπεία στους ασθενείς με ένα μίγμα μιας κουταλιάς της σούπας μέλι και μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη πριν από το πρωινό, διαπίστωσαν ότι μέσα σε μια εβδομάδα, από τα 200 άτομα που είχαν υποστεί επεξεργασία, σχεδόν 73 ασθενείς είχαν εντελώς απαλλαγεί από τον πόνο, και μέσα σε ένα μήνα ως επί το πλείστον όλοι οι ασθενείς που δεν μπορούσαν να περπατήσουν ή να μετακινηθούν εξαιτίας της αρθρίτιδας, περπάτησαν απαλαγμένοι απο τον πόνο.

ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ ΚΥΣΤΕΩΝ

Πάρτε δύο κουταλιές της σούπας κανέλα σε σκόνη και ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό και πιείτε το. Καταστρέφει τα μικρόβια στην κύστη.

ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ

Δύο κουταλιές της σούπας μέλι και τρία κουταλάκια του γλυκού σκόνη κανέλας αναμιγνύεται σε 450ml νερό, δίνοντάς το σε έναν ασθενή με χοληστερίνη, βρέθηκε ότι μειώνει το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα κατά 10% μέσα σε δύο ώρες. Όπως αναφέρθηκε για τους αρθριτικούς ασθενείς, εάν ληφθεί τρεις φορές την ημέρα, κάθε χρόνια χοληστερόλη θεραπεύεται. Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρθηκαν στην εν λόγω εφημερίδα, αγνό μέλι που λαμβάνεται με τροφή ανακουφίζει καθημερινά τη χοληστερόλη.


Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

1.ΜΠΟΙΚΟΤΑΖ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ AΠΟ ΣΗΜΕΡΑ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΨΕΥΣΟΥΜΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥΣ
Τα γερμανικά προϊόντα έχουν barcode που αρχίζει με 40,41,42,43,44.
Περιγραφή
Η κόκκινη γραμμή του Συντάγματος είναι το άρθρο 120. Έχει ήδη παραβιαστεί και μας το θυμίζουν ξεκάθαρα χαμογελώντας οι γνήσιοι εκπρόσωποι των εισβολέων. Είναι η ώρα να αντιδράσουμε οι πολίτες με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Προτείνω σαν πρώτη κίνηση τήν Πανελλήνια και δυνατή αποδοχή από όλους της πρότασης του Μανώλη Γλέζου για
1.ΜΠΟΙΚΟΤΑΖ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ AΠΟ ΣΗΜΕΡΑ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΨΕΥΣΟΥΜΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥΣ

Επιλογή: Δημήτρης


Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΡΟΟΙΚΟΝΟΜΊΑ

Μετά από ενημέρωση που είχα από φίλο γεωπόνο, σας μεταφέρω τα  παρακάτω :
Ο  Έλληνας έχει μια μανία να τρώει λευκό εισαγόμενο μανιτάρι  από την
Πολώνια  γιατί πιστεύει ότι επειδή είναι λευκό είναι και αγνό.  

Διαβάστε λοιπόν τι  συμβαίνει.
 
Τις 2 βδομάδες των εορτών, πουλήθηκαν 200  τόνοι εισαγόμενου
λευκού, μπαγιάτικου, και ψεκασμένου με φορμόλη και  χλωρίνη ( για να
είναι  άσπρο) μανιταριού και ωφελήθηκαν 2 εταιρείες  γερμανικών συμφερόντων.

Κατά  το ίδιο διάστημα, πουλήθηκαν 30 τόνοι  ολόφρεσκου (ημέρας) Πλευρότους
(ΤΕΛΕΙΩΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ) που παρήχθηκε από 45  μικρές οικογενειακές γεωργικές
μονάδες που μαζί με τους εργαζόμενους  εκεί, έδωσε «ψωμί» σε πάνω από 300
οικογένειες .

Εάν συνέβαιναν  αντίστροφα, τότε αντί για 45 μονάδες θα
ζούσαν 300 μονάδες και  συνολικά με τους εργαζόμενους πάνω από 4000
άτομα!!!!

Αυτό είναι ένα  απλό μάθημα γεωργικής οικονομίας αλλά
πολλαπλασιάστε το Χ 5.000 ή 10.000  για να δείτε τι γίνεται και στους
άλλους κλάδους της γεωργίας.

Και όλα  αυτά γιατί οι Έλληνες δεν γνωρίζουν  ότι το «σκατολευκό» μανιτάρι
από την  Πολωνία παράγεται πάνω σε κοτίσια  κοπριά και για να φαίνεται λευκό
όταν  έρχεται στην Ελλάδα (στην καλύτερη  περίπτωση 5 ημερών μπαγιάτικα)  
ψεκάζεται με χλωρίνη και φορμόλη, ενώ το  πλευρότους απλά  καλλιεργείται
σε καθαρό ελληνικό άχυρο και είναι τελείως  βιολογικό !!!!  
 
Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να το προωθήσετε...  (Ι.Π)

Επιλογή : ΚΒ


Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Ανάλυση εμφιαλωμένων νερών

Εξασθενές χρώμιο σε εμφιαλωμένα νερά ευρείας κατανάλωσης
16:02, 01 Φεβ 2012 | tvxsteam tvxs.gr/node/83720
Ονόματα ετικετών εμφιαλωμένων νερών, στα οποία εντοπίστηκε εξασθενές χρώμιο, έδωσαν μετά από σχετική έρευνα οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι καλούν το υπουργείο Υγείας να προβεί σε άμεσες ενέργειες για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση η οποία περιλαμβάνει και τα ευρήματα.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι δώσαμε στις 11 Ιανουαρίου Συνέντευξη Τύπου στην οποία παρουσιάσαμε τα γενικά αποτελέσματα της 4μηνης έρευνας που πραγματοποιήσαμε σχετικά  με την παρουσία εξασθενούς χρωμίου σε εμφιαλωμένα νερά και την ανυπαρξία κρατικών ελέγχων για το θέμα. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων ενεργειών μας, εξετάσαμε 9 ετικέτες εμφιαλωμένων νερών, όπου ανιχνεύσαμε εξασθενές χρώμιο σε τρεις από αυτές και σε επίπεδα που σε μια περίπτωση έφτασαν τα 22 ppb.
Όλες οι πρωτότυπες μετρήσεις στάλθηκαν από τις 23 Δεκεμβρίου στο γραφείο του Υπουργού Υγείας, κ. Λοβέρδου, ενώ κοινοποιήθηκε στον ΕΦΕΤ και στον αρμόδιο εισαγγελέα η συνοδευτική τους επιστολή με την οποία επισημαίναμε το θέμα και ζητούσαμε να διενεργηθούν άμεσα έλεγχοι και να θεσπιστεί διακριτό όριο για το εξασθενές χρώμιο, στα όρια του ανιχνεύσιμου. Επιλέξαμε να μην δώσουμε στη δημοσιότητα τα ονόματα των εταιριών που ελέγξαμε, αφενός διότι δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς που διεκδικούμε να θεσπιστούν, και αφετέρου γιατί η έρευνά μας δεν ήταν εξαντλητική, καθώς για λόγους πρακτικούς επιλέξαμε δειγματοληπτικά 9 ετικέτες με πρωταρχικό κριτήριο τις πωλήσεις τους και την προέλευσή τους από πηγές που βρίσκονται κοντά σε "ύποπτες" για εξασθενές χρώμιο περιοχές.
Με δεδομένο ότι η αποκάλυψη των 3 ονομάτων θα εστίαζε το δημόσιο διάλογο γύρω από τις συγκεκριμένες εταιρείες και όχι στην ουσία του προβλήματος, δηλαδή την ανάγκη για θέσπιση ξεχωριστού, πανελλαδικού ορίου στα επίπεδα του ανιχνεύσιμου για όλα τα νερά ανθρώπινης κατανάλωσης (εμφιαλωμένα και μη), επιλέξαμε να δημοσιοποιήσουμε σε πρώτη φάση μόνο τα γενικά αποτελέσματα των ερευνών μας. Σημειώνουμε πως όλες οι μάρκες (και αυτές που βρέθηκαν θετικές στο εξασθενές) βρίσκονται εντός των υφιστάμενων ορίων για ολικό χρώμιο (50ppb), συνεπώς η κυκλοφορία τους είναι νόμιμη. Στην περίπτωση, όμως των 22ppb η συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου είναι χίλιες φορές υψηλότερη από το στόχο ασφαλείας της ανθρώπινης υγείας (0,02 ppb) που έθεσε τον Ιούλιο η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας στην Καλιφόρνια και δέκα φορές υψηλότερη από το όριο των 2ppb που έθεσε η πρόσφατη δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Χαλκίδας αποκλειστικά και μόνον όμως για τον πρώην Δήμο Μεσσαπίας.
Παρά τις ενέργειές μας, παρότι κρούσαμε άμεσα και υπεύθυνα τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία, έχει περάσει ένας μήνας από τότε που γνωστοποιήσαμε τα αποτελέσματα της έρευνάς μας στον Υπουργό Υγείας, ο οποίος, όχι μόνο δεν φαίνεται να θορυβήθηκε, αλλά δεν έχει ακόμη αντιδράσει ούτε στο δελτίο τύπου του ΕΦΕΤ της 19ης Ιανουαρίου. Ο ΕΦΕΤ, στην ανακοίνωση αυτή που αφορά στα εμφιαλωμένα, αναγνωρίζει τον κίνδυνο από το εξασθενές χρώμιο και την ανάγκη θεσμοθέτησης ορίου, αλλά ξεκαθαρίζει πως τέτοιους ελέγχους δεν ενεργεί, προφανώς γιατί ο Υπουργός δεν έχει επιβάλει αυτή την υποχρέωση.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι, όμως, οφείλουμε να είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στους πολίτες που καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό. Την στιγμή, όπου η πολιτεία δεν αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις που της αναλογούν, εμείς δεν μπορούμε να κρατήσουμε μυστικά τα αποτελέσματα των δικών μας, έστω μη εξαντλητικών, ερευνών.
Με την κίνηση αυτή, προσδοκούμε πως το Υπουργείο Υγείας θα προβεί επιτέλους σε άμεσους ελέγχους σε όλα τα εμφιαλωμένα νερά της χώρας καθώς και σε θέσπιση πανελλαδικού διακριτού ορίου για το εξασθενές χρώμιο για όλα τα νερά δημόσια χρήσης στα όρια του ανιχνεύσιμου.
Ακολουθούν τα αναλυτικά αποτελέσματα της έρευνας των Οικολόγων Πράσινων
1η Ανάλυση δειγμάτων: (Χ11/520), 28/9/2011
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ-
ΚΩΔΙΚΟΣ  ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ
ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ
Χρώμιο εξασθενές
μg Cr+6/l
ΔΕΙΓΜΑ Νο 1 --- Χ11/520-1(ΖΑΓΟΡΙ-1)
ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΦΙΑΛΗ 500 ml
<1
ΔΕΙΓΜΑ Νο 2 --- Χ11/520-2 (ΖΑΓΟΡΙ-2)
ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΦΙΑΛΗ 500 ml
<1
ΔΕΙΓΜΑ Νο 3 --- Χ11/520-3 (ΖΑΓΟΡΙ-3)
ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΦΙΑΛΗ 500 ml
<1
ΔΕΙΓΜΑ Νο 4 --- Χ11/520-4 (ΑΥΡΑ-1)
ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΦΙΑΛΗ 500 ml
1
ΔΕΙΓΜΑ Νο 5 --- Χ11/520-5 (ΑΥΡΑ-2))
ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΦΙΑΛΗ 500 ml
<1
ΔΕΙΓΜΑ Νο 6 --- Χ11/520-6 (ΑΥΡΑ-3)
ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΦΙΑΛΗ 500 ml
<1
ΔΕΙΓΜΑ Νο 7 --- Χ11/520-7 (ΒΙΚΟΣ-1)
ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΦΙΑΛΗ 500 ml
<1
ΔΕΙΓΜΑ Νο 8 --- Χ11/520-8 (ΒΙΚΟΣ-2)
ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΦΙΑΛΗ 500 ml
<1
ΔΕΙΓΜΑ Νο 9 --- Χ11/520-9 (ΒΙΚΟΣ-3)
ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΦΙΑΛΗ 500 ml
1
ΔΕΙΓΜΑ Νο 10 --- Χ11/520-10 (ΚΟΡΠΗ-1)
ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΦΙΑΛΗ 500 ml
1
ΔΕΙΓΜΑ Νο 11 --- Χ11/520-11 (ΚΟΡΠΗ-2)
ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΦΙΑΛΗ 500 ml
4
ΔΕΙΓΜΑ Νο 12 --- Χ11/520-12 (ΚΟΡΠΗ-3)
ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΦΙΑΛΗ 750 ml
1
ΔΕΙΓΜΑ Νο 13 --- Χ11/520-13 (ΗΒΗ Λουτρακίου-1)
ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΦΙΑΛΗ 500 ml
19
ΔΕΙΓΜΑ Νο 14 --- Χ11/520-14 (ΗΒΗ Λουτρακίου-2)
ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΦΙΑΛΗ 500 ml
19
ΔΕΙΓΜΑ Νο 15 --- Χ11/520-15 ΗΒΗ Λουτρακίου-3)
ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΦΙΑΛΗ 500 ml
20
ΔΕΙΓΜΑ Νο 16 --- Χ11/520-16 (ΥΑΣ)
ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΦΙΑΛΗ 500 ml
<1
ΔΕΙΓΜΑ Νο 17 --- Χ11/520-17AQUA ΑΓΝΟ
ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΦΙΑΛΗ 500 ml
<1
ΔΕΙΓΜΑ Νο 18 --- Χ11/520-18 (ΙΟΛΗ SPORT)
ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΦΙΑΛΗ 500 ml
19
ΔΕΙΓΜΑ Νο 19 --- Χ11/520-19 (ΔΙΡΦΥΣ 1)
ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΦΙΑΛΗ 500 ml
<1
ΔΕΙΓΜΑ Νο 20 --- Χ11/520-20 (ΔΙΡΦΥΣ 2)
ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΦΙΑΛΗ 500 ml
<1
ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ
 
ΑPHA 3500-Cr B
2η ανάλυση δειγμάτων: (Χ11/604), 10-15/11/2011
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ-
ΚΩΔΙΚΟΣ  ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ
Χρώμιο (VI)
μg Cr+6/l
Χρώμιο oλ.
μg Cr/l
Μόλυβδος
μg Pb/l
Κάδμιο
μg Cd/l
Νο 1, ΗΒΗ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ-1
1212L0050812/05-08-12
Χ11/604-1
19
21
<3
<0,2
Νο 2, ΗΒΗ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ-2
0615L0290912/29-09-12 (ΧΟΛΑΡΓΟΣ)
Χ11/604-2
22
24
<3
<0,2
Νο 3, ΙΟΛΗ SPORT
1271300VA/09-2012 (ΧΟΛΑΡΓΟΣ)
Χ11/604-3
18
19
<3
<0,2
Νο 4, ΙΟΛΗ 1 Lt  (ΓΥΑΛΙΝΗ ΦΙΑΛΗ)
0342300UK/12-2011
Χ11/604-4
15
19
<3
<0,2
Νο 5, ΚΟΡΠΗ-1
12540447 21:31/09-2012 (ΕΞΑΡΧΕΙΑ)
Χ11/604-5
3
3
<3
<0,2
Νο 6, ΚΟΡΠΗ-2
11810447 10:43/06-2012 (ΧΟΛΑΡΓΟΣ)
Χ11/604-6
1
2
<3
<0,2
Νο 7, ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΠΑΡ. 04-10-11, ΛΗΞ. 04-10-12 (ΥΔΡΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΝΕΡΑ ΑΕΒΕ)
Χ11/604-7
20
21
<3
<0,2
ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ
ΑPHA
3500-Cr B
ΑPHA 3113 B


Ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή για ανάκληση tou magic tissue

istoselida www.government.gov.gr/2011/10/05/20735/

Ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή για ανάκληση προϊόντων

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στο πλαίσιο των δράσεων και αρμοδιοτήτων της για την προστασία του καταναλωτή και την ελαχιστοποίηση της έκθεσης μικρών παιδιών και ευάλωτων ομάδων σε προϊόντα που ενδεχομένως μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα για την υγεία τους συμμετέχει στο Κοινό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα εποπτείας της αγοράς του Οργανισμού PROSAFE σχετικά με την ασφάλεια προϊόντων που εμφανίζονται με μορφή που παραπέμπει σε τρόφιμο και ενδέχεται να είναι ελκυστικά. 
Από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στην αγορά μέσω του εν λόγω προγράμματος εντοπίστηκαν προϊόντα συμπιεσμένης πετσέτας που ομοιάζουν με καραμέλα τόσο σε ατομική ή σε συσκευασία πολλών τεμαχίων, διαμέτρου περίπου 2.0cm (το οποίο χωράει στον κύλινδρο προσημείωσης φάρυγγα διαμέτρου <3.2cm), με την επωνυμία «magic tissue», «mini tissue», «coin tissue» ή «compressed tissue». 
Οι αρμόδιες υπηρεσίες τη ΓΓΚ κρίνουν ότι το εν λόγω προϊόν παρότι δεν είναι τρόφιμο, έχει σχήμα, χρώμα, όψη, όγκο ή μέγεθος τέτοιου είδους ώστε ενδέχεται ευλόγως οι καταναλωτές και ιδίως τα παιδιά και άλλες ευάλωτες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, να το εκλάβουν ως τρόφιμο και ως εκ τούτου να το βάλουν στο στόμα ή να το καταπιούν, γεγονός που ενδεχομένως συνεπάγεται κινδύνους, όπως πνιγμός και ασφυξία. Το εν λόγω προϊόν διογκώνεται μόλις απορροφήσει υγρασία σχεδόν στο 60% του αρχικού του μεγέθους, ενώ, σύμφωνα με την παραγρ. 4.6 του Προτύπου ΕΛΟΤ-ΕΝ 71.01:2006 «Ασφάλεια παιχνιδιών - Μηχανικές και φυσικές ιδιότητες», ένα παιχνίδι ή συστατικό μέρος αυτού το οποίο αποτελείται από υλικό που διογκώνεται και το οποίο χωράει στον κύλινδρο προσομοίωσης με φάρυγγα δεν πρέπει να αυξάνεται πάνω από 50% σε οποιαδήποτε διάστασή του.
Επιπλέον, η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και οι εμπειρογνώμονες της επιτροπής για το εν λόγω πρόγραμμα επιβεβαίωσαν τη δυνητική επικινδυνότητα του εν λόγω προϊόντος για τα παιδιά και συνέστησαν την άμεση απομάκρυνσή του από την αγορά.
Μετά από σχετική ειδοποίηση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή οι εταιρείες εισαγωγής δήλωσαν ότι έπαυσαν την εισαγωγή και τη διακίνηση του εν λόγω προϊόντος.
Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή καλεί τους διανομείς (χονδρέμπορους, λιανέμπορους) των εν λόγω προϊόντων να αποσύρουν άμεσα από τα σημεία πώλησης και να επιστρέψουν τα τυχόν αποθέματα που έχουν στη διάθεσή τους στους προμηθευτές τους.
Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή με εγκύκλιό της προς τις  Υπηρεσίες Εποπτείας της Αγοράς των Περιφερειακών Ενοτήτων ζητά να ελεγχθεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας απόσυρσης του προϊόντος από την αγορά. 
Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή συστήνει στους καταναλωτές εάν έχουν στη διάθεσή τους το εν λόγω προϊόν να μην το αφήνουν στη χρήση παιδιών κάτω των 14 ετών και άλλων ευάλωτων ομάδων.