Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

οιωνοί Βαϋμάρης ...


Το έστειλε ο Δημητρης Ασημακόπουλος,

Πρώτη φορά, στις λίγες, είναι η αλήθεια, γύρες που κάνει η αφεντιά μου στα πέριξ, συναντώ πείσμονα τη θλίψη και φανερή -έως αγένειας- την κατήφεια.

Στους καφενέδες, στα συνεργεία, στα περίπτερα, στους δρόμους - όπου όλο και πιο πολλά άδεια μαγαζάκια χάσκουν σαν μαύρες τρύπες- επαγγελματίες, πελάτες, διαβάτες, θαμώνες, όλοι πιο σκοτεινοί από ποτέ, κερνάνε λιγότερο, γελάνε λιγότερο, μιλάνε μέσα απ' τα δόντια τους -ένα σφίξιμο παντού και μισές καλημέρες, μόνον από φιλοτιμίαν κι ευγένεια εκφερόμενες κι όχι γεννημένες από τη φυσική ευπροσηγορία των πολλών απ' τους ανθρώπους. Ακόμα κι ο καιρός, ζοφερός κι αυτός, σαν να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα ανάμεσα σε πολίτες που δεν έχουν πια παρέα τις ελπίδες τους.

Σαν ένα έθνος να ακρωτηριάζεται. Και σαν μια πόλη να 'χει κοπεί στα δύο, φέρνοντας έτσι στην ανάγκη τα παιδιά της να πάρουν θέση (εκτός απ' τους «άτιμους», που θα έλεγε κι ο Σόλων) -Μόνον που, για να παραφράσουμε τον αρχαίο σοφό, στην καθ' ημάς κρίση και ρήξη, οι «άτιμοι» είναι όλοι απ' τη μια μεριά. Αυτήν των ολίγων, των ολιγαρχικών και των ολίγιστων

..........................................

Οι «άτιμοι» σήμερα δεν είναι αυτοί που αρνούνται να διαλέξουν, αλλά αυτοί που παραδέχονται ότι όλοι κι όλα έχουν μια τιμή σε φράγκα κι όχι μια τιμή ατίμητη...

Ο Θεόφιλος είναι αναγνώστης της «Ε» κι ως εκ τούτου σε ένα ταξίδι μου στη Θεσσαλονίκη, γνωριστήκαμε. Εκτός από αναγνώστης λοιπόν ο Θεόφιλος (γέννημα θρέμμα, και κυρίως θρέμμα) της εργατικής τάξης, είναι και φίλος.
Συχνά ποστάρει σχόλιά του στον «ναυτίλο», στην ηλεκτρονική έκδοση της «Ε» κι έτσι σήμερα,
ημέρα Γενικής Απεργίας, αντί να γράψω τα δικά μου αμφίβολα, αντιγράφω για την χάρτινη έκδοση της εφημερίδας τα στέρεα του Θεόφιλου.
«Στο σπίτι μας εδώ και μερικά χρόνια, μένει μαζί μας και η γιαγιά.
Η πεθερά μου, από την οποία δεν έχει παράπονο κανένα παιδί της, ούτε εγγόνι, ούτε συγγενής και φίλος, είναι η γιαγιά άνθρωπος καλός και πολύ εργατικός.
Κάθε που καλοκαιριάζει, μόλις πάρει τη σύνταξη, σενιαρίζεται κι ένας από μας, παιδί ή εγγόνι, την ανεβάζουμε στο χωριό της. Στο Νυμφαίο της Φλώρινας.
Εκεί περνάει το καλοκαίρι της, με όσους συγχωριανούς της απέμειναν εν ζωή.
Οποιο παιδί, εγγόνι ή δισέγγονο ανεβεί στο χωριό, η γιαγιά σκίζεται! Να πίτες, να τηγάνι, να γλυκά! Της προσφοράς! Ακούραστη.
Πριν λίγες μέρες πήγε χαρούμενη να πάρει τη σύνταξή της, 630 Ευρώ.
 
Οταν γύρισε η μαύρη, ήταν να την κλαις.
Της δώσανε 390 Ευρώ.
Παγωνιά.
Δεν θα περισσεύει δεκάρα τσακιστή να δώσει σε κανένα εγγόνι. Δεν μιλάμε για θέρμανση ή φάρμακα. Τα καθάρματα της μαύρισαν την ψυχή.
Προσπάθησα να την παρηγορήσω, λέγοντάς της ότι θα τσοντάρουμε κι εμείς, περήφανη αυτή ούτε να το ακούσει.
Τότε σκέφτηκα και της είπα, εφόσον είναι και θρησκευόμενη, να κάνει οικονομία από τα εκκλησιαστικά της έξοδα, κεριά, παγκάρι, λάδωμα στον παπά και άλλα.
Με κοίταξε με νόημα, σαν να μου 'λεγε: και η ψυχή;».
Εδειξα το γράμμα του Θεόφιλου στην εκλεκτή συνάδελφο, κυρία Κ.Κ., ρωτώντας την αν θα ήταν καλό να το δημοσιεύσω αντί των συνηθισμένων δικών μου. Το διάβασε η Κατερίνα και ταράχθηκε. «Τα ίδια έπαθε και η μάνα μου», άρχισε να μου λέει. «Πήγε να πάρει τη σύνταξή της, γύρισε στο σπίτι κι έκλαιγε.
Και για τις φιλενάδες της τα ίδια -"δεν ξέρω αν θα γυρίσουν σπίτια τους ζωντανές", έλεγε. Μην κάνεις έτσι, ρε μάνα της έλεγα εγώ - θα σου τσοντάρουμε κι εμείς. Ομως, η μάνα μου έκλαιγε»...
***
Τι να πούμε στην αρχόντισσα γερόντισσα του Θεόφιλου, στη μάνα της Κατερίνας και σε όλους τους ηλικιωμένους της χώρας που αντί να τους τιμάμε, τους ατιμάζουμε;
Τι να πούμε στους χιλιάδες νέους, τα παιδιά μας που δεν μπορούν να μπούνε στην αγορά εργασίας και όταν τρυπώσουν, όσα τρυπώσουν, θα δουλέψουν με συνθήκες κολίγου, ραγιά, είλωτα και δουλοπάροικου;
Τι να τους πούμε; ότι δεν τους «αντέχει η οικονομία;» Μα αυτοί είναι η οικονομία. Αυτοί που εργάσθηκαν, αυτοί που εργάζονται, αυτοί που θα εργασθούν.
Αυτοί είναι η οικο-νομία!
Και η οικο-ανομία είναι τα παράσιτα! Εκείνοι που μας παίρνουν την υπεραξία, εκείνοι που μας επιβάλλουν βαρειά, αβάσταχτη έμμεση και άμεση φορολογία, εκείνοι που βύθισαν τα νοικοκυριά στην πίστωση για να τα αφαιμάζουν εφ' όρου ζωής.
Εκείνοι που λεηλάτησαν, λεηλατούν - και, αν δεν ορθώσουμε ανάστημα- θα συνεχίσουν να λεηλατούν τη χώρα και τις ζωές μας.
Για αυτούς τους ολέθριους ολετήρες, οι γέροντες, τα παιδιά, οι μητέρες, οι άνθρωποι, δεν είναι παρά οι παράπλευρες απώλειες μιας αποθηριωμένης κι αδηφάγου ταξικής πολιτικής, πολεμικής, όσον οι «ανθρωπιστικοί βομβαρδισμοί» και καταστροφικής, όσον οι βόμβες νετρονίου...
...................................
«Είμαστε σε πόλεμο» που λέει και ο κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου, σε ταξικό πόλεμο. Εναντίον όσων εκπροσωπεί.

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Εναλλάκτικοί τρόποι εξοικονόμησης

Καταργούμε τα πλαστικά απ' τη ζωή μας


Απόσπασμα από το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα, Ένας υπέροχος χημικός κόσμος. Προτείνει φυσικά υλικά αντί χημικών που μολύνουν όχι μόνο το περιβάλλον αλλά ευθύνονται για την περίφημη θηλυκοποίηση των οργανισμών. 
Καταργούμε τα πλαστικά απ' τη ζωή μας! Ιδιαίτερα όσοι έχουν παιδιά ας δώσουν προσοχή και ας το ψάξουν περισσότερο. 


ΤΣΙΓΑΡΙΔΟΥ: Μια εναλλακτική λύση στα χημικά καθαριστικά της αγοράς είναι ένα απλό καθαριστικό γενικής χρήσης που μπορούμε πολύ εύκολα να φτιάξουμε στο σπίτι μας. Το πώς θα το δούμε τώρα: Μέσα σε 2 λίτρα καυτό νερό θα διαλύσουμε 25 ml λευκό ξύδι, 25 mlαμμωνία και 50 περίπου γρ. μαγειρική σόδα. Ανακατεύουμε. Για να έχει καλύτερη μυρωδιά μπορούμε να ρίξουμε λίγες σταγόνες από το αγαπημένο μας άρωμα. Και το καθαριστικό αυτό μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε γενικά σε όποιο μέρος του σπιτιού θέλουμε να καθαρίσουμε

 

ΤΣΙΓΑΡΙΔΟΥ: Για να καθαρίσουμε τα τζάμια χρησιμοποιούμε ένα διάλυμα ζεστού νερού με λίγο πράσινο σαπούνι, κατόπιν ξεπλένουμε με 3 μέρη νερό και 1 μέρος ξύδι και μπορούμε να το σκουπίσουμε με μια παλιά εφημερίδα.



ΤΣΙΓΑΡΙΔΟΥ: Για να πλύνουμε τα πιάτα διαλύουμε πράσινο σαπούνι σε ζεστό νερό, προσθέτουμε λίγο λευκό ξύδι για τα λίπη και τις μυρωδιές, ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το σαπούνι και πλένουμε κανονικά τα πιάτα. Η λεβάντα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για τα χημικά σκωροκτόνα  που περιέχουν πολύ επικίνδυνες χημικές ουσίες, οι οποίες έχουν ανιχνευθεί μάλιστα και στους ανθρώπινους ιστούς αλλά και στο μητρικό γάλα.

 


Ως εναλλακτικό για τα εντομοκτόνα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πάλι κάποιες φυσικές ουσίες, για παράδειγμα: όταν θέλουμε να ξεφορτωθούμε τις ενοχλητικές κατσαρίδες που βρίσκονται στο σπίτι μας αγοράζουμε από το φαρμακείο της γειτονιάς μας λίγο βόρακα, είναι αυτή η άσπρη σκόνη, την ανακατεύουμε με ζάχαρη ώστε να γίνει ελκυστική για τις κατσαρίδες και τη βάζουμε στις χαραμάδες. Επίσης μπορούμε να βάλουμε φύλλα δάφνης, πάλι στις χαραμάδες από όπου βγαίνουν οι κατσαρίδες και δεν θα τις ξαναδούμε. Τώρα όταν θέλουμε να φτιάξουμε κάποιο σπιτικό και φιλικό για το περιβάλλον και την υγεία μας εντομοκτόνο για τα φυτά που έχουμε στο μπαλκόνι μας, μπορούμε να πάρουμε φύλλα τσουκνίδας αποξηραμένης, να τα διαλύσουμε σε ζεστό νερό, να τα βάλουμε σε ένα ψεκαστήρι, θα ψεκάσουμε το φυτό και όχι μόνο θα ξεφορτωθούμε τα ενοχλητικά έντομα αλλά και θα δυναμώσει το φυτό μας.


ΤΣΙΓΑΡΙΔΟΥ: Από αυτή τη χαραμάδα βγαίνουν μυρμήγκια. Θα ρίξουμε λίγο λάδι λεβάντας και δεν θα ξαναβγούν.

 

ΤΣΙΓΑΡΙΔΟΥ: Αν τα μυρμήγκια επιμένουν, η λύση που μπορούμε να εφαρμόσουμε είναι το ξύδι που τα σκοτώνει ακαριαία. Προσοχή όμως όχι σε μαρμάρινες επιφάνειες. 

 

ΤΣΙΓΑΡΙΔΟΥ: Για πλύσιμο στο πλυντήριο επιλέγουμε ένα ήπιο απορρυπαντικό ή ένα βιολογικό απορρυπαντικό, όπως αυτά που μπορούμε να βρούμε σε καταστήματα πώλησης βιολογικών προϊόντων. Εναλλακτικά μπορούμε να φτιάξουμε και πάλι το δικό μας απορρυπαντικό, απλά διαλύοντας πράσινο σαπούνι σε λίγο χλιαρό νερό και αδειάζοντάς το στη θήκη του πλυντηρίου. Για να αντιμετωπίσουμε δύσκολους λεκέδες, φτάνει να προσθέσουμε λίγη μαγειρική σόδα την ώρα που το πλυντήριο γεμίζει


Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Διάβασα

Πατριωτικό Μέτωπο
Ακαδημίας 88
Αθήνα
Τηλ. Συντονιστή:
6980292626
www.pamet.gr
pametopo@gmail.com

Αθήνα 17 Ιουνίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πατριωτικό Μέτωπο: Ας προετοιμασθούμε για την καταιγίδα που έρχεται, ξεκινώντας με την αγορά μόνον ελληνικών προϊόντων. Το μέλλον της Πατρίδας και του Λαού μας, είναι μόνο στην εσωτερική παραγωγή. Όσο αγοράζουμε εισαγόμενα καταναλωτικά προϊόντα από τις πολυεθνικές τους, τόσο πιο βαθύς είναι ο λάκκος που ανοίγουμε για το μέλλον των νέων γενιών της Πατρίδας μας.

Σε μια κίνηση που στόχο έχει τη στήριξη των ελληνικών προϊόντων και φυσικά των ελληνικών εταιριών παραγωγής τους, προχωρά το Πατριωτικό Μέτωπο.

Φιλοξενώντας στην πρώτη του μάλιστα σελίδα της επίσημης ιστοσελίδας του το ΠΑΜ (www.pamet.gr) , σχετική με την προώθηση των ελληνικών προϊόντων ανάρτηση, καλεί τους Έλληνες «να σταματήσουν να αυτοκτονούν». Δεδομένου ότι στην καταιγίδα που έρχεται, της πλήρης διάλυσης δηλαδή του κοινωνικού ιστού από την κατοχική σημερινή συγκυβέρνηση, ο μόνος τρόπος για να προετοιμασθούμε απέναντί στα σχέδιά τους, είναι να ξεκινήσουμε από τώρα την κατανάλωση μόνο ελληνικών προϊόντων, παρασκευαζόμενων από ελληνικές εταιρίες.

Ο στόχος των πολυεθνικών σε μια Ελλάδα βουλιαγμένη στον εφιάλτη της αδυναμίας αποπληρωμής των τεράστιων δανείων των διεθνών τοκογλύφων, είναι ο πλήρης έλεγχος των διατροφικών σε πρώτη φάση αναγκών του Λαού μας. Μετατρέποντας έτσι το μέλλον της κοινωνίας και της πατρίδας μας σε έναν εντελώς εξαρτώμενο αδύναμο να αντισταθεί σε οποιονδήποτε κίνδυνο, προτεκτοράτο. Και η μόνη απάντηση σε αυτό το άθλιο σχέδιό τους και σε αυτήν τουλάχιστον την φάση, είναι η συνειδητοποίηση του κάθε Έλληνα, πως πρέπει να στηρίξει το ελληνικό προϊόν. Όχι μόνο γιατί αποδεδειγμένα είναι ισάξιο και καλύτερο ποιοτικά από το εισαγόμενο, αλλά γιατί κυρίως πρέπει να αντιληφθούμε πως μια κοινωνία δεν μπορεί να συνεχίζει να ζει στην «φαντασιακή καταναλωτική της ευπρέπεια», δανειζόμενη χωρίς όρια, αυτοκτονώντας δηλαδή ομαδικά. Μια κοινωνία που πρέπει να καταλάβει την πολύ βασική αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης ότι «για να περιμένεις να έλθει να πιεί καφέ στο μαγαζί σου ο Έλληνας, θα πρέπει και εσύ να αγοράσεις τα παπούτσια του». Ή ακόμη ότι «για να του κάνεις φροντιστήριο στο παιδί του, θα πρέπει εσύ να ψωνίσεις από το μπακάλικό του».

Αν θέλουμε να προετοιμασθούμε για την καταιγίδα που έρχεται, ιδού ο δρόμος: Ξεκινάμε από σήμερα να αγοράζουμε μόνο ελληνικά προϊόντα, κάνοντας τον κόπο να διαβάσουμε το περίφημο barcode πάνω σε αυτά και προσέχοντας το προϊόν να ξεκινά από το 520 που είναι ο εισαγωγικής αριθμός στα καταναλωτικά προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα.
Παράλληλα, το Πατριωτικό Μέτωπο που ήδη έχει προχωρήσει στην κατάρτιση καταλόγου ελληνικών προϊόντων, καλεί και παρακαλεί τους παραγωγούς, βιοτέχνες και βιομήχανους, να αποστείλουν στο pametopo@gmail.com τα στοιχεία της εταιρίας και των προϊόντων τους, έτσι ώστε να αναρτηθούν στο διαδίκτυο αλλά και όπου αλλού αυτό είναι δυνατόν. Φυσικά και χωρίς καμία απολύτως οικονομική τους υποχρέωση.

Την ίδια ώρα, καλεί τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ, να πάψουν να κόβουν το κλαδί στο οποίο κάθονται. Με το να πνίγουν την φωνή ενός υπερκομματικού Κινήματος όπως το Πατριωτικό Μέτωπο, το μόνο που καταφέρνουν είναι να υποθηκεύουν και τη δική τους υπόσταση και αξιοπιστία. Βαδίζοντας παράλληλα με την συνολική κατηφόρα που έχει πάρει ο τόπος, από τις εγκληματικές συμπεριφορές και παραλείψεις της πολιτικής τάξης, που αποφάσισε να εκχωρήσει την τύχη της Πατρίδας μας σε υπαλλήλους των διεθνών τοκογλυφικών εταιριών.

Εξυπνες αγορές

Η κοινωνία μας στρέφει στην κατανάλωση έτσι είναι φτιαγμένη, στην δημιουργία των αναγκών για να κερδίζουν οι επιχειρήσεις. Αυτό στα πλαίσια της λογικής δεν είναι άσχημο, είναι αποδεκτό γιατί δίνει δουλειά και ο κύκλος συνεχίζεται. Θα πρέπει λοιπόν να καταναλώνουμε με μέτρο, αυτά που έχουμε ανάγκη. Θα πρέπει όμως να καταναλώνουμε αυτά που αγοράσαμε έξυπνα και όχι παρορμητικά. Είναι η λογική απέναντι στην κάθε δελεαστική πρόταση της αγοράς. Αγοράστε έξυπνα προϊόντα, από αυτά που σας επιστρέφουν χρήματα. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντισταθείτε στην οικονομική κρίση. Προτιμήστε οικολογικά, βιολογικά και γενικά προϊόντα που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Προφυλαχθείτε από προϊόντα που πουλιούνται στο δρόμο τα οποία δεν προσφέρουν και δεν ανταποδίδουν. Ένα κατάστημα συμμετέχει πληρώνοντας ενοίκιο, φόρους, μισθούς, τέλη κλπ τα οποία επιστρέφουν σε σένα και όλους μας. Προτιμήστε την τοπική αγορά και όχι της αγορές από τρίτες χώρες μέσω ιντερνετ. Τελικά προτιμήστε ΕΛΛΗΝΙΚΑ προϊόντα.

Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

Σχετικά με το μάρκετινγκ λοιπόν απ' ότι έχω ακούσει, είναι η επιστήμη που ανακαλύπτει και δημιουργεί τις ανάγκες πρώτα και μετά το προϊόν. Δηλαδή με μια έρευνα μπορείς να βρεις τι έχει ανάγκη ένα κομμάτι της αγοράς, που θα μπορούσε να πουληθεί σε πολλά κομμάτια με πολύ καλή τιμή και να κάνουν ουρά για να το αγοράσουν. Ένα παράδειγμα είναι τα χημικά αναψυκτικά που κυκλοφορούν και για τα οποία δεν πληρώνεις το περιεχόμενο, αλλά όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή, διαφήμιση, μακέτες, συσκευασία, μεταφορικά, ψύξη και τέλος το προϊόν. Αυτή είναι μια καλά δοκιμασμένη συνταγή. Σκεφτείτε πόσα από τα προϊόντα που κυκλοφορούν γύρω μας μοιάζουν με αυτό που περιέγραψα παραπάνω. Προτιμήστε λοιπόν προϊόντα που έχουν σταθερή τιμή, ποιότητα, που δεν πολυδιαφημίζονται και δεν σας δημιουργούν συνήθεια κυρίως. Με λίγα λόγια να είναι επιλογή σας και μόνο και όχι προϊόν πλύσης εγκεφάλου.

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Μήπως το παρα...

Το παραμύθι της κατανάλωσης καλά κρατεί. Η επιστήμη των επιστημών ποιά λέτε ότι μπορεί να είναι; Εγώ πιστεύω ότι είναι η επιστήμη του μάρκετινγκ και θα σας εξηγήσω γιατί. Τα παραδείγματα είναι πάμπολλα και αν σκεφτείτε λίγο θα τα διαπιστώσετε και μόνοι σας. Πρώτα δείτε ένα μικρό παράδειγμα εφαρμογής που πρέπει να συμπληρώσετε αφού πάρετε τα χάπια σας. και εξηγούμαι, ποιοι από σας δεν θα ήθελαν να αποκτήσουν ένα τριαράκι; Είναι πανεύκολο και μην γελάτε, αρκεί να προγραμματίσετε λίγο τη ζωή σας, δείτε λοιπόν κατ' αρχάς τι δεν πρέπει να κάνετε. πατήστε εκεί που λέει Αλλος για το τριάριιι σώστε το αρχείο και ανοίξτε το για επεξεργασία, συμπληρώστε τη φόρμα και βγάλτε τα απαραίτητα συμπεράσματα. Αν σας άρεσε έχουμε κια άλλους τρόπους να σας δείξουμε που θα κάνουν τη ζωή σας ποιο εύκολη, τώρα που είναι η εποχή των ισχνών αγελάδων.